Primele dovezi ale existenţei acoperământului numit „pălărie” au fost descoperite încă din Neolitic în desenele rupestre din peşteri. Dar cea mai veche imagine în care apare o pălărie este un tablou dintr-un mormânt egiptean din Teba, a unui om care poartă o pălărie de paie.

La noi sunt cunoscute căciulile purtate de către daci- pileus, confecționate din două tipuri de material: unul țesut în casă pentru perioada caldă și altul confecționat din blană de miel, pentru iarnă. În acest caz pileus nu era numai o modalitate de acoperire a capului, ci și un semn distinctiv din punct de vedere social. Dacii care purtau pileus (pileati) erau  din pătura socială superioară, formată din aristocraţi (tarabostes) şi războinici. Ceilalți, din patura socială  inferioară, comati, nu purtau pileus, ci aveau capul descoperit.

Alte pălării au fost boneta frigiană, purtată de sclavi eliberați din Grecia și Roma; și petasosul grec, de fapt, prima pălărie cu margine cunoscută.

Boneta era un acoperământ de cap confecționat din pânză sau stofă, dar nu şi din blană.  Este posibil ca pileus să fie identificat și cu boneta, deoarece căciula dacică avea forma unei bonete, cu vârful aplecat în față.

 

Bonete împodobite

Femeile aveau capul acoperit cu voaluri, batiste, glugi, bonete ș.a. Abia în secolul al XVI-lea au început și femeile să poarte pălării. Cu timpul a apărut și o meserie dedicată modei, numită modistă, cam prin secolul al XVIII-lea. Magazinele de modă au fost inițial ocupația femeilor, care, ca modiste nu se ocupau numai de crearea de pălării și bonete, ci și de alegerea dantelelor, garniturilor și accesoriilor unei ținute.

În prima jumătate a secolului al XIX-lea, femeile purtau bonete care au devenit treptat tot mai mari. Ulterior au fost împodobite cu panglici, flori, pene și ornamente de tifon.

La mijlocul anilor 1920, odată cu apariția tunsorilor scurte femeile au început să poarte pălării care le ofereau impresia unui cap mărit, ce semănau cu niște căști.

Pălăriile extravagante au fost foarte populare în anii 1980 și de atunci au tot evoluat până în zilele noastre.

 

Din ce e alcătuită o pălărie

O pălărie clasică este compusă din șase părți:

 

  • Calotă, partea de sus a capului.
  • Bor, partea de jos a calotei pălăriei, din jurul circumferinței pălăriei.
  • Panglică sau bandă care se rulează în jurul părții de jos chiar deasupra borului.
  • Bandă de piele (sau alt material, uneori, panglică) atașat la circumferința interioară a pălăriei pentru a opri transpirația să murdărească interiorul pălăriei.
  • Căptușeală, de obicei din mătase, prezentă la unele pălării, care poartă uneori numele producătorul și eticheta.

Regina Marii Britanii are peste 5.000 de pălării

Familia regală a Marii Britanii a manifestat un interes deosebit faţă de acest accesoriu. Astfel, Regina Elisabeta a II-a a este binecunoscută pentru colecţia sa care depășește deja 5.000 de pălării. E normal, dacă ne gândim că regina poartă o pălărie o singură dată. La celebrele curse hipice de la Ascot, de 300 de ani, doamnele din Marea Britanie îşi etalează cele mai extravagante pălării.

 

 

Urmărește-ne pe Google News