Zahărul este de origine vegetală, fiind obținut din trestie sau sfeclă de zahăr. El este compus din zaharoză. La început, oamenii mestecau trestia de zahăr brută, pentru gustul său dulce. Primele culturi de trestie au apărut în nord-estul Indiei, cu multe mii de ani înainte de Hristos. Indienii au descoperit modalitatea de cristalizare a zahărului încă din timpul dinastiei Gupta, către anii 350 după Hristos.
Arabii au fost primii care au adoptat tehnicile indiene de producere a zahărului, transformându-le într-o adevărată industrie. Ei au creat primele rafinării, uzine și plantații. Pe de altă parte romanii ignorau această sursă dulce, preferând mierea.
Începând cu anii 1400 tehnicile de obținere a zahărului s-au perfecționat continuu, contribuind la expansiunea economică a acestui produs, pentru ca deja în secolul al XVII-lea să putem vorbi de o producție în masă, mecanizată. În epoca lui Napoleon încep să se dezvolte și culturile de sfeclă de zahăr.
Sub ce forme se produce
La nivel mondial zahărul se produce sub mai multe forme:
- Alb, care se numește și zahăr cristal sau cristalizat, care conține 99,8% zaharoză purificată
- Semialb care conține 99,6% zaharoză
- Pudră, sau farin, ale căui cristale sunt măcinate sub forma unei pudre fine și folosit mai ales pentru decorat prăjituri
- Cubic, obținut prin legarea cristalelor cu un sirop de zahăr care se dizolvă într-un lichid cald. Acest tip a fost decsoperit de către Jakub Krystof Rad în 1841.
- Roșcat, care este fie zahăr brut copt, sau zahăr rafinat colorat cu melasă sau coloranți.
- Auriu, care este un zahăr granulat cu efecte aurii, obținut prin cristalizarea în vid a zahărului din trestie de zahăr roșcat.
- Galben, obținut din agricultura biologică, nu este rafinat și are extrasă o parte din melasă care a fost cristalizată și deshidratată.
- Candel, obținut prin cristalizarea lentă a unui sirop, ceea ce duce la formarea de cristale mari.
- Gelifiant- este un zahăr cristalizat cu adaos de pectină de fructe și acid citric natural, utilizat pentru fabricarea gemurilor.
- Zahăr sau sirop de zahăr invertit obținut dintr-o soluție apoasă de zaharoză parțial invertită prin hidroză (descompusă de apă zaharoza se transformă în glucoză și fructoză).
- Zahăr complet- zahăr nerafinat care conține melasă, cristalizat și apoi deshidratat.
- Zahăr de trestie integral, cunoscut și sub numele de Rapadura este un zahăr nerafiant, obținut direct prin presarea trestiei, după evaporarea apei. Este un produs bio, mai scump, dar mai bogat în minerale, care conține în plus și vitamine (B1, B2, B5 și E).
Zahărul consumat în exces este responsabil pentru apariția: diabetului, a bolilor cardiovasculare, a accidentelor vasculare cerebrale (AVC). Are acceași incidență de mortalitate ca și tutunul.
Citește și: Coca-Cola și Pepsi vor limita cantitatea de zahăr în băuturi în Singapore
Vezi şi cu ce poți înlocui zahărul în alimentație!