Deputatul PSD nu a luat, însă, în calcul faptul că președintele Klaus Iohannis poate ataca, la rândul lui, proiectul de lege privind organizarea referendumului. la Curtea Constituțională.

„Sunt poziţii pro şi contra vizavi de iniţiativa cetăţenească. Cred că este o iniţiativă bună. De la început noi am spus că vom susţine o astfel de iniţiativă de modificare a Constituţiei. Astăzi, în final, am înţeles că Curtea Constituţională a respins sesizarea la modificarea Legii referendumului şi, în aceste condiţii, aşteptăm ca preşedintele României să promulge legea pentru modificarea Legii referendumului”, a declarat Iordache, la Parlament.

Deputatul PSD a spus că urmează ca Senatul, în calitate de Cameră decizională, să adopte forma stabilită de Camera Deputaţilor de modificare a Constituţiei vizând familia tradițională.

„Atunci, în ultima duminică din cele 30 de zile, aşa cum prevede legea referendumului, se va organiza referendumul pentru modificarea Constituţiei”, a completat Iordache, el arătând că scrutinul ar putea avea loc în 10 iunie.

„Practic în 10 zile, preşedintele va trebui să promulge legea pentru modificarea Legii referendumului şi abia atunci, având legea promulgată, Senatul în săptămâna respectivă va adopta acea modificare (a Constituţiei – n.r.). Practic, în două săptămâni, Senatul va adopta legea de modificare a Constituţiei şi în 30 de zile de la acea dată se va organiza referendumul”, a explicat Iordache, menţionând că, dacă se uită pe calendar, această dată ar putea fi 10 iunie.

Curtea Constituţională a României a analizat joi sesizarea privind proiectul de modificare a Legii referendumului și a decis să respingă solicitarea Opoziției.

USR a contestat la Curtea Constituțională Legea pentru modificarea şi completarea Legii 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.

Opoziția acuza PSD că manipulează opinia publică şi foloseşte pretextul iniţiativei cetăţeneşti de modificare a Constituţiei pentru redefinirea familiei ca să adopte un proiect de lege care elimină din prerogativele preşedintelui României.

În luna martie 2017, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat propunerea legislativă de revizuire a Constituţiei care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie. Și a respins amendamentul liberalului Gabriel Andronache, care dorea să se facă o distincție între conceptul de familie și cel de căsătorie.

Proiectul de lege prevede modificarea articolului 48, alineatul 1 din Constituție stabilește că, la nivel constitutional, familia este bazată pe căsătoria liber consimțită între bărbat și femeie și a primit raport favorabil în comisia juridică și avize pozitive din partea celorlalte comisii. A

fost depus prin inițiativă cetățenească, anul trecut, de către mai multe asociații non-guvernamentale, printre care și Coaliția pentru Familie, care a depus și trei milioane de semnături din partea cetățenilor.

Ulterior, liderul PSD Liviu Dragnea spunea că ”va merge la vot şi va vota” inițiativa cetățenească.

”Pe mine mă interesează să dea un semnal foarte serios în interiorul țării pentru că eu încă sunt român și voi rămâne român și mă interesează ca această decizie să fie luată de români, nu de altcineva, cu toate presiunile, sugestiile și propunerile venite din altă parte. Am susținut public inițiativa celor trei milioane de români, deci nu mă schimb”, spunea Liviu Dragnea, despre susținerea de către PSD a acestui demers.

Citește și: EXCLUSIV/ Cum se păzește Alexandru Arșinel de hoți. Actorul și-a împânzit casa de la mare de camere de luat vederi

 
 

Urmărește-ne pe Google News