35 de companii și instituții academice se pregătesc să creeze un astfel de vaccin şi cel puțin patru dintre ele au o variantă cu care au făcut deja teste pe animale. Iar pentru primul dintre vaccinurile candidate, produs de firma de biotehnologie Moderna din Boston, vor începe testele pe oameni în aprilie.
Novavax are mai multe variante de vaccin
Această viteză fără precedent se datorează, în mare parte, eforturilor făcute de chinezii care au secvenționat materialul genetic al lui Sars-CoV-2 şi au dat mai departe informaţiile, permițând astfel grupurilor de cercetare din întreaga lume să crească virusul viu și să studieze modul în care el invadează celulele umane și îi îmbolnăvește pe oameni.
Coronavirusurile au provocat alte două epidemii recente – sindromul respirator acut sever (Sars) în China în 2002 și sindromul respirator din Orientul Mijlociu (Mers), care a debutat în Arabia Saudită în 2012. În ambele cazuri au fost începute cercetările pentru vaccinuri, dar ele au fost ulterior abandonate.
Novavax, o companie cu sediul în Maryland, a reactualizat acum aceste vaccinuri pentru Sars-CoV-2 și spune că are mai multe variante cu care este gata să înceapă testările pe oameni, în primăvara acestui an.
Moderna Therapeutics s-a bazat pe lucrările anterioare asupra virusului Mers, efectuate la Institutul Național al Alergiilor și Bolilor Infecțioase din Bethesda, Maryland (SUA).
Portofoliul inițial al Coaliției pentru Inovații în domeniul Pregătirii pentru Epidemii (CEPI), cu patru proiecte de vaccinuri Covid-19 finanțate, era orientat către tehnologii mai inovatoare, iar săptămâna trecută a fost anunțată finanţarea cu 4,4 milioane de dolari a parteneriatului cu Novavax și cu Universitatea din Oxford.
Virusolog englez: „Nu cred că vaccinul Covid – 19 va fi gata înainte de 18 luni”
Studiile clinice pentru orice vaccin se desfăşoară în trei faze. Prima, care implică câteva zeci de voluntari sănătoși, testează siguranţa vaccinului, monitorizând efectele adverse. A doua implică câteva sute de persoane, se efectuează într-o zonă a lumii afectată de boală şi verifică eficienţa vaccinului. În treia fază se repetă acest lucru, dar cu câteva mii de oameni.
Nu toate vaccinurile candidate trec cu succes de fazele studiului. Iar Sars-CoV-2 este un agent patogen nou pentru om și, după cum spune Bruce Gellin, „deși există o presiune pentru a face lucrurile cât mai repede, e foarte important să nu o luăm pe scurtătură”. Gellin conduce programul de imunizare globală pentru Sabin Vaccine Institute, o organizație nonprofit din Washington DC,, și colaborează cu CEPI pentru un vaccin Covid-19.
Că lucrurile nu pot fi grăbite o demonstrează un vaccin produs în anii ’60 împotriva virusului sincitial respirator, un virus comun ce provoacă simptome asemănătoare răcelii la copii. În studiile clinice, s-a constatat că acest vaccin agravează simptomele la sugarii care au continuat să contracteze virusul. Un efect similar a fost observat la animalele care au primit un vaccin experimental Sars. Ulterior, el a fost modificat, pentru a elimina această problemă, însă acum, după ce a fost reactualizat pentru Sars-CoV-2, va trebui trecut prin teste de siguranță deosebit de riguroase, pentru a exclude riscul îmbolnăvirii.
La fel ca majoritatea vaccinologilor, nu cred că vaccinul Covid – 19 va fi gata înainte de 18 luni.
Annelies Wilder-Smith, profesoară de boli infecțioase emergente la London School of Igiene și Medicină Tropicală
Marea problemă: ce ţări îşi vor permite să-l cumpere?
Dar, şi dacă vaccinul va fi produs, testat şi aprobat, apare o altă potențială problemă. Pentru că, imediat ce un vaccin e aprobat, el va fi necesar în cantități mari – iar multe dintre organizațiile aflate acum în cursa pentru vaccinul Covid-19 nu au capacitatea de producție necesară.
„Obținerea unui vaccin care s-a dovedit a fi sigur și eficient la om acoperă, în cel mai bun caz, o treime din drumul necesar pentru un program de imunizare globală”, spune expertul în sănătate globală Jonathan Quick de la Universitatea Duke din Carolina de Nord, autorul ”The End of Epidemics” (2018).
Biologia virusului și tehnologia vaccinurilor ar putea fi factorii limitativi, dar politica și economia sunt cele mai susceptibile să devină obstacolul pentru imunizare.
Jonathan Quick , Universitatea Duke
Într-o pandemie, țările trebuie să concureze între ele pentru medicamente. Şi, fiindcă pandemiile tind să lovească cel mai puternic țările care au cele mai fragile și subfinanțate sisteme de asistență medicală, există un dezechilibru inerent între nevoie și puterea de cumpărare, atunci când vine vorba de vaccinuri.
În cursul pandemiei de gripă H1N1 din 2009, de exemplu, achiziţiile de vaccin au fost făcute de către națiuni care puteau să-şi permită costurile.
Israelienii contrazic pe toată lumea: vaccin oral în trei luni
Oamenii de știință israelieni sunt aproape gata cu cercetările pentru dezvoltarea primului vaccin împotriva coronavirusului, a spus ministrul Științei și Tehnologiei Ofir Akunis, citat de Jerusalem Postși preluat de Libertatea. Potrivit sursei citate, vaccinul va fi gata în câteva săptămâni, iar apoi va mai avea nevoie de alte trei luni pentru a putea fi comercializat. „Pentru că este nevoie urgentă de un vaccin pentru coronavirus, în toată lumea, facem tot ce putem să accelerăm dezvoltarea sa”, a declarat directorul Migal Galilee Research Institute, David Zigdon, instituția care a descoperit vaccinul.
Zigdon a mai spus că vaccinul va fi administrat pe cale orală pentru a fi accesibil publicului larg și poate fi administrat, deopotrivă, adulților și copiilor. Oamenii de știință din Israel lucrau de patru ani la un vaccin ce poate fi adaptat pentru mai multe tipuri de virusuri, iar acum l-au adaptat pentru coronavirus, a explicat Dr. Chen Katz, liderul grupului de biotehnologie al institutului Migal pentru Times of Israel. Cercetătorul de la Migal, institut finanțat de statul israelian, a mai spus că noul vaccin „ar putea transforma această boală (provocată de coronavirusul COVID-19-n. red.) într-o răceală ușoară”.