Operațiunea de testare contra-COVID a elevilor din România cu teste de salivă ar putea debuta la începutul lunii viitoare, a anunțat, pentru Libertatea, Radu Szekely, consilier al ministrului Sorin Cîmpeanu.
„Dacă se merge până la sfârșitul săptămânii următoare cu contractul-cadru pentru testele non-invazive, acestea vor ajunge în școli, cel mai devreme, la începutul lunii noiembrie”, spune Radu Szekely.
Reacția acestuia apare în contextul în care luni, Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România a transmis Oficiului Naţional pentru Achiziţii Centralizate (ONAC) „lista de teste aprobată de Comisia Europeană și specificațiile necesare pentru testele non-invazive“, după cum a declarat Cornelia Nagy, șefa ONAC.
Șefa instituției a explicat pentru ziar că achiziția pentru testele non-invazive destinate școlilor se face în „regim de maximă urgență“. Ce înseamnă asta? Acordul-cadru, respectiv contractul pentru achiziție ar putea fi gata cel mai devreme vinerea viitoare.
„Dacă sunt formulate clar specificațiile pentru teste pe care ni le-a trimis Agenția Națională a Medicamentului, mâine ne apucăm să facem documentația pentru achiziție. Sperăm ca vinerea viitoare să ieșim cu acordul-cadru. După aceea, în ziua următoare, ar putea fi încheiat contractul de achiziție dintre ordonatorul de credite, Ministerul Sănătății, și ofertantul câștigător“, a mai precizat președinta ONAC.
Cîmpeanu: 6,4 milioane de teste non-invazive se distribuie, pe săptămână, în școli
În cadrul unei conferințe organizate astăzi la Ministerul Educației, ministrul Sorin Cîmpeanu a afirmat că, săptămânal, ar fi nevoie de 6,4 milioane de teste non-invazive pentru toți elevii și profesorii. Asta ar însemna două teste pe săptămână asigurate pentru fiecare copil sau cadru didactic.
Tot Sorin Cîmpeanu a spus că este nevoie de 70 de milioane de teste pentru cele 11 săptămâni de școală care au rămas din semestrul I, dar fără a elimina perioada de cel puțin o lună până când vor ajunge testele în școli.
În plus, ministrul a precizat că testele de salivă nu vor intra în raportările oficiale, ci în caz pozitiv, vor trebui confirmate prin teste antigen sau PCR.
„Nici în România şi nici în alt stat, indiferent care va fi tipul testelor non-invazive pe bază de salivă, acestea nu vor putea fi folosite pentru raportare în Corona Form a cazurilor de persoane infectate. Ele vor trebui în continuare să fie confirmate. Atunci când în procesul de screening vom avea acele semnale de atenţie, rezultat pozitiv la teste pe bază de salivă, vor trebui să fie confirmate prin teste PCR sau prin teste antigen rapide şi raportate, bineînţeles, în Corona Form”, a afirmat Cîmpeanu.
Cîțu: Elevii care nu vor fi testați învață online
În urmă cu câteva zile, premierul Florin Cițu a declarat că elevii care nu se vor testa, la școală sau „în altă parte”, vor fi nevoiți să învețe online, de acasă.
„Noi încercăm să oferim toate variantele ca şcoala să meargă în continuare cu prezenţă fizică. Dacă cineva nu vrea să-şi testeze copilul la şcoală, poate să o facă în altă parte, unde are încredere să-l testeze”, a declarat joia trecută premierul.
Întrebat dacă copii netestați vor face școala online, Cîțu a răspuns sec. „Exact. Copilul netestat rămâne în online”.
Doar 2% din testele antigen distribuite în școli au fost folosite
Introducerea de teste non-invazive a fost solicitată de Ministerul Educației, după ce anul trecut, dintre cele 1,3 milioane de teste antigen distribuite în școli, doar 2% au fost utilizate. Una dintre explicații este că în România, doar 18% dintre școli au cabinete medicale.
foto: Hepta
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro