„Creşterea s-a simţit din septembrie dar, este clar, de la ridicarea licenţei companiei City Insurance toate preţurile la RCA au crescut foarte mult. Preţurile au crescut pe anumite segmente doar cu 20-25%, dar pe alte segmente şi de două sau chiar de trei ori în câteva cazuri punctuale. (…) Eu cred că acea stabilizare a preţurilor va începe anul acesta şi se va consolida anul viitor”, a declarat pentru Agerpres Antonio Souvannasouck, CEO, Asigest Broker.
Reprezentanții din domeniul asigurărilor mai spun că prețurile la polițe se vor stabiliza însă vor rămâne mai ridicate decât în primăvară. Toate companiile știu că decăderea City Insurance s-a datorat, în mare parte, prețurilor prea mici pe care le practica.
„În momentul în care spunem că un preţ este mare sau este mic noi trebuie să ne uităm cât este tariful de referinţă pe acea categorie de clienţi şi acea categorie de autovehicul. Dacă ne uităm în trecut, poliţele se vindeau într-o piaţă concurenţială şi probabil că anumite societăţi aveau un apetit mai mare pentru RCA pentru a-şi creşte cota de piaţă şi vindeau la un preţ foarte jos, însă acest preţ foarte jos s-a dovedit a fi nesustenabil ”, a declarat pentru Agerpres, Dorel Duţă, director general al Hobbit Broker de Asigurare.
Companiile țin în continuare prețurile ridicate și pentru că vor să evite un aflux prea mare de foști clienți City Insurance, fapt care ar duce la dezechilibre în piață.
„Sunt 3 milioane de asiguraţi, aşa cum s-a vehiculat în presă. Evident că, atâta vreme cât se păstrează o proporţie în piaţă, lucrurile pot fi ţinute sub control, dar dacă, spre exemplu, jumătate din aceşti clienţi se duc la o singură companie, evident că, oricât ar fi compania aceea de mare şi de puternică, va fi dezechilibrată ” , a mai spus Antonio Souvannasouck, CEO, Asigest Broker.
Specialiștii în domeniu susțin că asigurații trebuie să compare ofertele companiilor în funcție de prețul de referință, nu în funcție de prețurile mici practicate în trecut.
„Comparaţia tarifelor actuale cu alte tarife din trecut nu este una corectă. Este cunoscut faptul că City Insurance practica prime de asigurare mult sub tarifele de referinţă. Este normal ca, la un nivel perceptibil emoţional, pare o creştere dacă comparăm o ofertă actuală cu una din trecut a companiei menţionate”, a precizat pentru Agerpres, Mădălin Roșu, preşedintele Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR).
Autorizația de Funcționare a City Insurance a fost retrasă în luna septembrie de către ASF, care a cerut în instanță falimentul companiei. De partea cealaltă, asigurătorul a atacat decizia prin care i s-a ridicat autorizația. În tot acest timp, cei aproape 3 milioane de clienți vor fi despăgubiți, în termen de 60 de zile, prin Fondul de Garantare a Asiguraților.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro