Primele unelte folosite pentru a îndepărta pieile datează de acum 780.000 de ani, dar acestea au servit altor utilizări, precum confecționarea unui adăpost. Nu existau indicii clare că ar fi fost folosite pentru a fi realizate veșminte.
Acum, Emily Yuko Hallett, cercetător la Institutul Max Planck din Jena, Germania, în Grupul de Cercetare a Evoluției Umane, a formulat o altă opinie. Iar descoperirea, spune ea, a fost întâmplătoare: „Studiam inițial ansamblul pentru a analiza oasele animale cu scopul de a reconstrui hrana umană”.
Oasele lucioase, cu formă diferită
„Am studiat peste 12.000 de oase de animale. La un moment dat, am observat oase care aveau o formă foarte diferită, de spatulă. O formă nenaturală, dar strălucitoare, cu striații și șanțuri”, a spus Hallett, autorul studiului publicat joi, 16 septembrie, în revista iScience.
Spre deosebire de oasele aruncate după ce a fost consumat un animal pentru hrană, oasele folosite în mod regulat de mâinile omului capătă un luciu special.
Cercetătoarea a găsit, de asemenea, un model pe oasele de animale care sugerează că oamenii îndepărtau pielea carnivorelor, vulpi de deșert, șacali aurii, pisici sălbatice, pentru blănurile lor. Spre deosebire de oasele altor animale, cu semne diferite, ce sugerau că acestea au fost procesate pentru carne.
Uneltele au fost găsite în peștera Contrebandiers de pe coasta atlantică a Marocului. Hallett spune că acum 120.000 de ani, clima ar fi fost blândă, așa cum este și acum.
Nu existau temperaturi extreme sau condiții climatice extreme acolo. Asta m-a făcut să mă întreb dacă îmbrăcămintea era doar pentru utilitate sau era simbolică. Era un pic din ambele!
Emily Yuko Hallett, cercetător la Institutul Max Planck:
Blana, folosită pentru a crea haine
„Urmele de jupuire de pe carnivore ar putea fi dovada că blana era folosită pentru a crea veșminte. Speranța mea este că și arheologii care lucrează în situri mult mai vechi încep să caute acest tipar”, a conchis Hallett.
Un studiu al Universității din Florida, din 2017, concluziona că oamenii au început să poarte haine acum circa 170.000 de ani, la sfârșitul celei de-a doua ere glaciare.
Oamenii de știință au observat că păduchii au evoluat în acea perioadă pentru a putea supraviețui în haine, ceea ce însemna că omul a început să se îmbrace cam în aceeași perioadă.
Studiul a folosit secvențierea ADN-ului de păduchi. Constatările studiului sunt susținute și de faptul ca fix în acea perioadă omul a început să migreze spre nord, într-un climat mult mai rece decât cel african.
Inventarea unor haine din blănuri pentru protecție a fost, probabil, un factor care a făcut posibilă această migrare.
Foto: https://www.shh.mpg.de (Max Planck Institute)