În vederea cuprinderii în învățământul preșcolar a copiilor cu vârste între 3 și 6 ani vor avea loc, succesiv, următoarele etape la nivelul fiecărei unități de învățământ: reînscrierea copiilor care frecventează grădinița în acest an școlar și doresc să o frecventeze și în anul școlar 2017-2018, respectiv înscrierea copiilor nou-veniți. Reînscrierile vor începe în data de 8 mai, iar înscrierile se vor derula începând cu 22 mai.
Reînscrierile la grădiniță
Potrivit MEN, ocuparea locurilor libere, după finalizarea procesului de reînscriere, se va face, de regulă, în ordinea descrescătoare a grupelor de vârstă, respectiv: grupa mare (copii de 5 ani), grupa mijlocie (copii de 4 ani) și grupa mică (copii de 3 ani). În baza HG nr. 1252/2012 și în limita locurilor disponibile, pot fi înscriși în grupa mică și copii cu vârsta cuprinsă între 2 și 3 ani.
Înscrierile la grădiniță
„În situația în care, într-o unitate de învățământ, numărul cererilor de înscriere este mai mare decât numărul locurilor libere, repartizarea copiilor se va face în ordinea descrescătoare a numărului de criterii generale de departajare cumulate de către fiecare copil”, susține MEN.
Pentru asigurarea transparenței procesului de reînscriere/înscriere, conducerile unităților de învățământ preșcolar au obligația să afișeze, la vedere, pentru toți cei interesați, următoarele informații: capacitatea instituției (număr de copii pentru care a fost proiectată), numărul de locuri aprobat prin planul de școlarizare pentru anul școlar 2017-2018 (pe grupe de vârstă: mică, mijlocie, mare), criteriile generale și criteriile specifice pentru înscrierea copiilor, numărul de copii reînscriși/înscriși zilnic (în perioada stabilită) din totalul disponibil.
Criteriile generale de departajare:
Criteriile generale de departajare care se aplică sunt următoarele:
a) existența unui certificat medical de încadrare în grad de handicap a copilului;
b) existența unui document care dovedește că este orfan de ambii părinți. Situația copilului care provine de la o casă de copii/un centru de plasament/plasament familial se asimileazăsituației copilului orfan de ambii părinți;
c) existența unui document care dovedește că este orfan de un singur părinte;
d) existența unui frate/a unei surori înmatriculat/înmatriculate în unitatea de
învățământ respectivă.
Criteriile specifice de departajare
Criteriile specifice de departajare, elaborate de fiecare unitate de învățământ preșcolar, aprobate de Consiliul de administrație al acesteia și avizate de consilierul juridic al Inspectoratului școlar Județean/al municipiului București până la data de 19 mai, nu pot fi discriminatorii și nu pot include liste de preînscrieri. Criteriile specifice de departajare vor fi aplicate doar după epuizarea criteriilor generale.
Acte necesare pentru înscrierea la grădiniță
Atât înscrierea, cât și reînscrierea la grădiniță implică ceva bătaie de cap din partea părinților, iar una dintre acestea se referă actele necesare pentru înscrierea la grădiniță.
- cerere de înscriere, tip, care în multe cazuri poate fi găsită pe site-urile grădinițelor, sau se poate lua de la sediul grădiniței;
- copii după actele de identitate ale părinților. Dacă este cazul poate fi nevoie de sentința de divorț sau certificatul de deces al unui dintre părinți;
- acte medicale, eliberate de medicul de familie care să confirme faptul că micuțul este apt pentru a frecventa colectivitatea;
- adeverință cu vaccinările copilului;
- adeverință de la locul de muncă al părinților;
- examenul coproparazitologic;
- pentru prima zi de grădiniță ai nevoie și de avizul epidemiologic și exudatul faringian, acesta din urmă având o valabilitate între 2 și 7 zile.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro