Surprize în primul tur al alegerilor

Potrivit primelor rezultate exit-poll CIRA-AVANGARDE-INSOMAR, publicate duminică seară, 24 noiembrie, Marcel Ciolacu a fost votat de majoritatea românilor în primul tur al alegerilor prezidențiale, urmat de Elena Lasconi și Călin Georgescu.

Astfel, cei doi candidați care ar putea să se confrunte în alegerile prezidențiale, turul doi, pe 8 decembrie ar putea fi Marcel Ciolacu – candidat PSD la alegerile prezidențiale și Elena Lasconi, candidata USR la președinție sau Marcel Ciolacu și candidatul independent, Călin Georgescu. În turul 1 al alegerilor s-au prezentat la vot 52,24% din numărul total de alegători înscrişi în listele electorale permanente.

Cu toate acestea, după numărarea voturilor din mai mult de jumătate din secțiilor, Ciolacu l-ar avea contracandidat în turul al doilea pe Călin Georgescu.

Cum se votează la alegerile prezidențiale, turul 2

La alegerile prezidențiale se votează persoana pe care cetățeanul o consideră potrivită pentru a ocupa funcția supremă în stat. Funcția de președinte are un mandat de cinci ani, iar o persoană poate ocupa această funcție pentru maximum două mandate consecutive.

Alegătorii primesc un buletin de vot pe care sunt trecuți candidații, apoi intră în cabinele de vot, pun ștampila, ies din cabine și introduc buletinul de vot în urnă. Câștigător va fi candidatul care primește cele mai multe voturi, indiferent de procentaj.

Care sunt criteriile pentru a deveni președinte și care e rolul lui

Vârsta minimă pentru a fi eligibil este de 35 de ani. Potrivit Constituției, președintele României este ales prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat. Nici o persoană nu poate îndeplini funcția de președinte al României decât pentru cel mult două mandate, care pot fi și succesive.

Președintele este cel care reprezintă statul român pe plan extern și are atribuții în domenii-cheie precum apărarea națională (comandant suprem al forțelor armate), siguranța națională (convoacă CSAT)și politica externă. De asemenea, șeful statului numește premierul și promulgă legi.

Rolul președintelui este definit de Constituție: „Preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării. Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate”.

Cine au fost președinți ai României

România a avut patru președinți după Revoluția din 1989, când fostul dictator comunist Nicolae Ceaușescu a fost înlăturat de la putere. Este vorba despre

  • Ion Iliescu (1990-1996 și 2000-2004)
  • Emil Constantinescu (1996-2000)
  • Traian Băsescu (2004-2014)
  • Klaus Iohannis (2014-2024).

 
 

Urmărește-ne pe Google News