Perioada de post pe care trebuie să o respecte creștinii de ambele confesiuni, postul Crăciunului Ortodox și Catolic în 2018 începe anul acesta pe 14 noiembrie și se încheie în Ajunul Crăciunului, pe 24 decembrie. În ziua Crăciunului, 25 decembrie, credincioșii au libertatea de a se înfrupta din bucatele tradiționale, cozonac, sarmale și vin.

Postul Nașterii Mântuitorului sau Postul Crăciunului, așa cum este cunoscut de către toți credincioșii, este ținut cu strictețe de oameni din întreaga lume. Credincioșii încearcă în această perioadă să se abțină de la bucatele considerate ”de dulce”, adică care conțin alimente de bază de origine animală, lapte, carne, ouă și toate derivatele.

În plus, creștinii trebuie să se abțină în postul Crăciunului Ortodox și Catolic și de la orice rău, fie că este vorba de lucrurile făcute cu fapta, cu vorba sau cu gândul, așa cum este împământenit în învățăturile ortodoxe.

Prin intermediul oricărui post, și cu atât mai mult în postul Crăciunului Ortodox și Catolic, Dumnezeu dă putința curățării trupești și sufletești, spun preoții

Trebuie să postim în primul rând pentru că și Iisus a postit și este pildă de viață pentru noi, spunea părintele Arsenie Boca, potrivit crestin-ortodox.ro.

Creștinii trebuie să îndeplinească acest ritual și pentru înfrânarea trupului, pentru susținerea minții spre Dumnezeu și pentru apropierea de Duhul Sfânt, Care ne sfințește și ne descoperă calea spre mântuire.

Postul Crăciunului Ortodox și Catolic în 2018. Semnificațiile actului religios

Cuvântul ”a posti” are o amplă semnificație în limba română. Acesta înseamnă respectarea posturilor prescrise de Biserică, abținerea de la alimentele interzise. Semnificație extinsă a cuvântului ”a posti” se referă la a răbda de foame, a nu mânca nimic sau a nu avea ce mânca; a flămânzi, iar la figurat a se abține de la ceva, a duce lipsă de ceva, potrivit Dicționarului Explicativ al Limbii Române

Iată ce este, pe scurt, postul Crăciunului Ortodox și Catolic în 2018

– ucigașul păcatelor

– vremea pocăinței,

– vremea mărturisirii păcatelor,

– vremea iertării,

– vremea însănătoșirii de boli,

– vremea înfrânării poftelor.

Învățăturile Bisericii, dar și obiceiurile din bătrâni ne arată că în postul Crăciunului Ortodox și Catolic în 2018, dar și în oricare alt an, toți credincioșii trebuie să nu consume alimentele interzise: carne, brânză și ouă. În plus, lunea miercurea și vinerea se consumă mâncare fără ulei și fără vin. În zilele de marți și joi se face dezlegare (se permite consumul) la untdelemn și vin.

Sâmbetele și duminicile, până pe 20 decembrie inclusiv, este dezlegare la untdelemn, peste și vin.


Citește și: Stela Popescu și Cristina Stamate au murit în Postul Crăciunului. Ce se întâmplă cu sufletele celor care trec în neființă în această perioadă


 

Urmărește-ne pe Google News