Există, însă, și situații când, din diverse motive, mulți conducători auto își lasă mașinile personale în parcare pentru perioade îndelungate de timp ori au bidoane pline cu carburanți uitate într-un colț de garaj.

Indiferent de situație, se naște întrebarea firească: „oare benzina și motorina au termen de valabilitate?”. Se pare că o regulă clară referitoare la această problemă nu există, iar experții din domeniu evită să generalizeze.

În acest articol îți vom spune în ce măsură căldura, umiditatea și alți factori externi pot avea efecte asupra calității carburanților.

Cât durează benzina?

Benzina pe care o folosim în mod uzual este o substanță diferită de petrolul brut. Aceasta este, în fond, un amestec de atomi de hidrogen și de carbon, care pot forma diverși compuși bogați în energie, care poartă denumirea de hidrocarburi.

În timpul procesului de rafinare a petrolului sunt eliminate impuritățile, precum sulful, care poate forma dioxid de sulf și poate provoca ploi acide.

Totodată, sunt adăugate substanțe care pot crește eficiența benzinei și care îi permit să atingă o anumită cifră octanică. Astfel, produsul final este, de fapt, un compus alcătuit din numeroase substanțe diferite.

Dacă benzina va sta timp îndelungat în rezervorul unei mașini ori este depozitată într-un loc pentru o perioadă mai lungă, nu va mai fi la fel de bună și de eficientă ca la început.

Acest lucru se întâmplă ca urmare a evaporării hidrocarburilor din alcătuirea benzinei. În urma acestui proces, combustibilul nu va mai fi același, iar motorul mașinii nu va mai funcționa la parametri în aceste condiții.

În același timp, odată ce ai desfăcut capacul recipientului în care este stocată, benzina va oxida în urma interacțiunii cu oxigenul din aer și, implicit, își va pierde din proprietăți.

Experții spun că există mai multe variabile care trebuie luate în calcul și, ca urmare, nu se poate determina cu exactitate dacă și mai ales când benzina se poate altera.

În schimb, se recomandă ca benzina, care este un compus volatil, să nu fie depozitată pe perioade lungi de timp.

Cât durează motorina?

Studiile în domeniu efectuate de-a lungul timpul au stabilit că, în cel mult 28 de zile de la momentul în care a fost depozitată, motorina va începe să se contamineze și, implicit, să se degradeze.

Combustibilul diesel poate fi, totuși, stocat fără probleme între 6 și 12 luni, uneori chiar mai mult, însă doar dacă este depozitată în cele mai bune condiții.

În general, pentru a prelungi durata de valabilitate a motorinei, aceasta ar trebui să fie depozitată într-un loc unde temperatura nu depășește niciodată 20˚ Celsius și, de asemenea, să fie tratată cu biocide și cu stabilizatori de combustibil.

De asemenea, trebuie să știi că, în timp, sedimentele și acele particule solide (gumă) se formează când combustibilul intră în contact cu oxigenul. De aceea, recipientul în care este stocată motorina trebuie să fie închisă etanș pentru a împiedica să interacționeze cu aerul, cu apa ori cu căldura.

Motorina alterată va oferi mai puțină putere și poate duce la acumularea de funingine în anumite zone ale blocului motor, ceea ce, în timp, va afecta propulsorul.

Un combustibil vechi deteriorează motorul unei mașini?

Benzina sau motorina pot provoca deteriorarea motorului unei mașini, însă asta va depinde în mare măsură de cât de vechi este carburantul.

Dacă în rezervor este benzină veche este posibil ca motorul mașinii tale să pornească mai greu. În plus, în timp ce conduci, vei constata o pierdere vizibilă de putere a motorului, iar performanțele vor scădea. Soluția este să faci plinul cu benzină proaspătă.

Cu toate acestea, dacă benzina a apucat să oxideze, s-ar putea să apară depuneri de sedimente, care pe lângă faptul că vor înfunda conducta sistemului de alimentare, poate provoca daune extrem de costisitoare.

În cazul mașinilor diesel, descompunerea motorinei poate provoca înfunarea filtrului de combustibil, precum și a anumitor componente esențiale ale sistemului de injecție, ceea ce ar putea face ca reparațiile să fie foarte scumpe.

De asemenea, ca și în cazul benzinei, dacă rezervorul mașinii personale este plin cu motorină foarte veche, experții recomandă să mergi într-un service specializat, să-l golești și să faci plinul cu motorin proaspătă.

Citerște și: Cât timp este valabil permisul de conducere în funcție de categorie

Urmărește-ne pe Google News