Când pică Rusaliile în 2018. Urmează două minivacanțe pentru români

Anul acesta, ziua de Rusalii este duminică, 27 mai, iar luni, 28 mai, este tot liber legal. În aceeași săptămână însă, dar în ziua de vineri, românii au din nou liber pentru a sărbători ziua de 1 iunie. Astfel, românii vor avea parte de două minivacanțe, în aceeași săptămână.

La 50 de zile după Învierea Domnului se celebrează Pogorârea Duhului Sfânt, numită în popor Rusaliile. Numele vine de la Rosalia, sărbătoarea romană a trandafirilor sau rozelor, peste care se suprapune sărbătoarea creștină, care în vechime era închinată și strămoșilor. Rusaliile sau Cincizecimea- ce semnificație are și ce tradiții se respectă.

Ce zile libere mai sunt în 2018:

  • 27 mai (duminică) și 28 mai (luni) – Rusalii
  • 1 iunie (vineri) – Ziua Internațională a Copilului
  • 15 august (miercuri) – Adormirea Maicii Domnului
  • 30 noiembrie (vineri) – Sfântul Andrei
  • 1 decembrie (sâmbătă) – Ziua Națională a României
  • 25 decembrie (marți) și 26 decembrie (miercuri) – Crăciunul

Potrivit prevederilor legale în vigoare, angajaţii care sunt nevoiţi să lucreze în zilele considerate libere, vor primi în plus la salariu, adică ziua lucrată va fi plătită dublu, sau vor avea liber într-o altă zi aleasă de ei (angajați).

Anul trecut, a fost record de zile libere. Românii au avut parte de mai multe minivacanțe.

Când sunt Rusaliile

Pentru milioane de creștini din lumea întreagă, Rusaliile înseamnă ziua în care Duhul Sfânt S-a pogorât în chip de limbi de foc asupra Apostolilor. Este o zi bogată în tradiţii ce trebuie respectate cu sfinţenie. Pogorârea Sfântului Duh nu are o dată fixă în calendar deoarece face parte din sărbătorile cu dată schimbătoare. Este prăznuită întotdeauna la zece zile după Înălțare sau la 50 de zile după Paște. Anul acesta prăznuim Rusaliile pe 4 iunie, în vreme ce pe 5 iunie sărbătorim Lunea Sfântului Duh.

Semnificația sărbătorii de Rusalii

În cea de-a opta duminică după Paşti, pe când Apostolii şi alţi ucenici ai Domnului Iisus Hristos se rugau împreună, a pogorât peste ei Duhul Sfânt, sub forma unor „limbi de foc despicate”. Se spune că atunci Apostolii au început să vorbească în limbile tuturor neamurilor. Pelerinii veniţi la Ierusalim au fost uimiţi să îi audă pe aceşti pescari neinstruiţi rostind rugăciuni către Domnul în limbile ţărilor lor de departe. De aceea, Duminica Pogorârii Duhului Sfânt e considerată ziua întemeierii Bisericii creştine.

În Duminica Rusaliilor e bine să mergi la biserică, pentru a participa la slujbele speciale în sfânta sărbătoare.

Părintele profesor Ene Braniște menționează în Liturgica Generală că Rusaliile este cea mai veche sărbătoare creștină împreună cu cea a Paștelui, fiind prăznuită încă din vremea Sfinților Apostoli. În primele secole creștine, praznicul Cincizecimii era o dublă sărbătoare: a Pogorârii Duhului Sfânt și a Înălțării lui Hristos. În jurul anului 400, cele două sărbători s-au despărțit una de cealaltă. În vechime, în această zi, catehumenii primeau botezul într-un cadru solemn și festiv. Această sărbătoare este menționată în canonul 20 al Sinodului I Ecumenic de la Niceea, din anul 325.

Tradiții de Rusalii. Ce este bine să faci ca să te ferești de duhurile rele

În credința populară precreștină se spune că Rusaliile ar fi niște ființe fantastice care umblă prin văzduh și care îi pedepsesc pe cei care nu le respectă ziua. De aceea, credincioșii duc la biserică ramuri verzi de nuc sau de tei pentru că se crede că aceste plante ar alunga spiritele rele. Păstrate peste vară, rămurelele apără ogorul și gospodăria de grindina și de furtunile care le-ar putea nimici.

Urmărește-ne pe Google News