„Nu departe de orizont veți vedea, pe măsură ce se întunecă, un astru foarte strălucitor punctiform care este planeta Venus, În dreapta și sus față de Venus (în funcție de seara în care priviți) se va vedea un astru mai puțin strălucitor ca o linie difuză cu un capăt mai strălucitor. Aceasta este cometa. Strălucirea cometei scade, așa că priviți cât mai repede cu putință”, a transmis Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

„Cometa secolului”, văzută în seara zilei de 14 octombrie, de la Jilava. Foto: Facebook / Mirel Paraschiv

Descoperită în ianuarie 2023, Cometa Tsuchinshan-Atlas va fi vizibilă până pe 21 octombrie 2024, imediat după apusul soarelui. Poate fi văzută cu ochiul liber sau cu binoclul, spre orizontul de vest-sud-vest. 

Foto: Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

„Cometa secolului”

Tsuchinshan-Atlas a fost descrisă de astronomi drept „Cometa secolului”. Cu un nucleu cu diametrul cuprins între 20 și 40 de kilometri, aceasta a supraviețuit trecerii sale pe lângă Soare pe 27 septembrie. Acest tip de cometă, vizibilă cu ochiul liber, apare doar o dată sau de două ori pe secol.

Vizibilă cu ochiul liber în emisfera sudică în luna septembrie, această cometă, a cărei denumire ştiinţifică oficială este C/2023 A3, a fost reperată din nou vineri seară în America de Nord.

Pe 12 octombrie, cometa s-a aflat cel mai aproape de Pământ la o distanţă de 0,472764 unităţi astronomice sau 70.724.459 de kilometri.

Atunci când cometele se apropie de steaua noastră, gheaţa din nucleul lor se topeşte şi lasă în urmă o dâră lungă de praf, ce reflectă lumina solară.


https://twitter.com/visegrad24/status/1846142011591548950?ref_src=twsrc%5Etfw 

Se spune atunci că o cometă pierde gaze, prin formarea unui element caracteristic, coama cometei, riscă, uneori, chiar să se dezintegreze.

Cometele sunt corpuri cereşti care prin cozile lor lungi şi strălucitoare constituie o imagine spectaculoasă şi care au atras de mii de ani atenţia oamenilor de ştiinţă şi nu numai, oferind o imagine asupra modului în care s-a format şi a evoluat sistemul nostru solar.

Urmărește-ne pe Google News