Pe 3 iulie 2018, pe un câmp din Cernica, Nicolae Victor, cunoscut ca băiatul lui ”Țevuța”, l-a prins la înghesuială pe Berindei Marian zis ”Bușcă”, membru al clanului Chira, l-a tăiat și i-a rupt piciorul.
Drept răzbunare, pe 29 noiembrie 2018, Bușcă și alți membri din Clanurile Chira și Găman l-au prins pe Nicolae Victor într-o frizerie din Tânganu și l-au înjunghiat în zona hemitoracelui stâng posterior și în umărul stâng.
Nemulțumiți de efect, pe 27 decembrie, Bușcă și oamenii lui au revenit. Ei l-au acroșat în trafic pe Nicolae Victor și i-au tăiat piciorul pe un câmp dintre Tânganu și Cernica.
În măcelul cu săbii și topare a fost agresat și tatăl lui Nicolae Victor. Bușcă și alți șase agresori sunt acuzați de tentativă de omor, iar cazul se judecă la Judecătoria Buftea.
Potrivit avocaților lui Bușcă, procurorul Asmarandei Andrei Iulian din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Ilfov l-a lăsat în libertate pe Nicolae Victor și i-a trimis după gratii pe Bușcă și ceilalți agresori.
Tribunalul Ilfov a dispus de câteva ori înlocuirea măsurii arestului preventiv, cu măsura arestului la domiciliu, dar procurorul Asmarandei Andrei Iulian din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Ilfov a contestat de fiecare dată decizia la Curtea de Apel București, care a decis ca Bușcă și ceilalți inculpați să rămână după gratii.
”A schimbat încadrarea”
Avocații lui Berindei Marian, zis Bușcă, 41 de ani, consideră că procurorul este părtinitor: ”Procurorul de sală s-a manifestat foarte agresiv și foarte urât, nedeontologic, cu o patimă de neînțeles. În timpul dezbaterilor i-a numit criminali pe inculpați, or ei nu sunt trimiși în judecată pentru crimă”, a precizat Maria Vasii, avocata lui Bușcă și a locoteneților săi arestați.
Emil Constantinescu, apărătorul lui Bușcă în procesul penal în care el este victima agresiunilor lui Nicolae Victor, a adăugat: ”Același procuror Asmarandei i-a schimbat încadrarea judiciară lui Nicolae Victor, din tentativă de omor în vătămare corporală, după ce acesta l-a tăiat și i-a rupt piciorul lui Bușcă, pe un câmp din Cernica, împreună cu mai mulți bărbați. Nicolae Victor a fost plasat în arest la domiciliu și astfel au fost posibile agresiunile lui Bușcă asupra lui, din noiembrie și decembrie 2018”.
Explicațiile procurorului
Procurorul Asmarandei a explicat printr-o Ordonanță, emisă pe 8 noiembrie 2018, ”schimbarea încadrării juridice a faptelor comise împotriva persoanei vătămate Berindei Marian ”Bușcă” din infracțiunea de tentativă de omor în infracțiunea de vătămare corporală”. Documentul a fost făcut la patru luni după ce Nicolae Victor l-a băgat în spital pe Bușcă.
”Agresorii aveau la momentul comiterii faptei, inclusiv prin numărul lor, posibilitatea producerii decesului persoanei vătămate, coroborată cu gravitatea modică a leziunilor suferite de numitul Berindei Marian în zonele vitale, conturează circumstanțele comiterii unui atac organizat, premeditat, având ca scop de a cauza victimei o vătămare corporală, iar nu suprimarea vieții”, susține procurorul Asmarandei în Ordonanță.
”Leziunile nu au pus în primejdie viața persoanei”
Avocații susțin că din această subestimare a primei agresiuni a crescut spirala violenței. Magistratul a mai explicat: ”Din mijloacele de probă administrate în cauză nu a rezultat care au fost obiectele vulnerante folosite de agresori. În documentația medicală nu există o descriere amănunțită a leziunilor traumatice, ci doar menționarea acestora sub forma unor diagnostice de tipul ”plagă contuză”, ”fractură deschisă”. Leziunile nu au pus în primejdie viața persoanei. În ceea ce privește zonele corpului victimei vizate de lovituri, se constată că acestea privesc cu precădere zone nevitale, respectiv membrele persoanei în cauză”.
De asemenea, procurorul Asmarandei a mai stabilit și faptul că Bucșă nu a fost împușcat de Nicolae Victor: ”Este adevărat că în urma cercetării la fața locului au fost descoperite două tuburi de cartuș cu gaze, precum și un manșon metalic ce provenea de la un pistol, însă în urma expertizei medico-legale efectuate în cauză s-a stabilit că leziunile suferite de persoana vătămată nu au fost produse prin executarea asupra acesteia a unui foc de armă”.
Avocatul lui Bușcă cere eliberarea: ”A recunoscut tot”
Maria Vasii, avocata lui Bușcă și a celorlați agresori ai lui Nicolae Victor, consideră că n-ar fi nicio problemă ca inculpații să fie cercetați în stare de libertate și explică de ce Tribunalul Ilfov a fost de acord cu plasarea acestora în arest la domiciliu, dar Curtea de Apel a respins sentința și îi menține după gratii.
”Judecătorul cazului, de la Tribunalul Ilfov, după ce a văzut cum stau lucrurile în realitate, a luat act că majoritatea inculpaților și-a recunoscut faptele și a mers pe procedura simplificată. Ei au recunoscut, practic, și ce n-au făcut, numai ca să-și arate regretul față de acele evenimente”, a precizat Maria Vasii.
Aceasta a detaliat: ”Judecătorul, în mod corect, a apreciat: Din moment ce ai recunoscut în întregime, cum mai pot eu să justific măsura preventivă? Cum să mai influențezi cercetările câtă vreme ai recunoscut mai mult decât există probe că ai fi făcut?”. Maria Vasii și-a continuat pledoaria: ”La Curtea de Apel, judecătorii primesc dosarul în ziua procesului, văd doar acuzația și au mers, cred, că numai cu raportare la acuzația atât de gravă. În sensul de a menține în continuare arestul preventiv. Altă explicație nu am”.
Pe de altă parte, avocatul Vlad Hosu, apărătorul bărbatului căruia i s-a tăiat piciorul, susține că la tentativă de crimă nu se poate vorbi despre procedură simplificată.
Vătămarea corporală, cazul lui Nicolae Victor, se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani, dar, potrivit juristilor, dacă inclulpatul își recunoaște fapta limitele pedepsei pot fi reduse cu o treime, astfel că rezultă o pedeapsa aplicabilă pentru care poate fi dispusă suspendarea executării.
În schimb, tentativa de omor se pedepsește cu închisoarea de la 5 la 10 ani, și chiar dacă agresorul își recunoaște fapta minimul de pedeapsă care poate fi aplicat este 3 ani și 4 luni, deci mai mult de 3 ani, situație în care nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro