Începând de anul viitor, COVID-19 va trece la stadiul de boală endemică, adică numărul infectărilor va putea fi ținut sub control, sunt de părere specialiștii în boli infecțioase. Experții consultați de Reuters s-au declarat optimiști că în 2022, multe state ale lumii vor depăși faza cea mai grea a pandemiei.

Statele Unite, Marea Britanie, Portugalia și India ar putea fi primele țări care vor ieși din pandemie, datorită unei combinații între rata mare de vaccinare anti-COVID și imunitatea naturală a populației, obținută după trecerea prin boală.

Cu toate acestea, nu este exclus așa-numitul „scenariu apocaliptic”, în care virusul poate suferi mutații, ajungând în stadiul în care va ocoli imunitatea dobândită până atunci.

„Credem că între momentul de față și sfârșitul lui 2022 va fi punctul în care vom câștiga controlul asupra virusului, reducând semnificativ severitatea bolii și numărul de decese”, spune Maria Van Kerkhove, epidemiolog din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Estimarea se bazează pe analizele făcute de experții în boli infecțioase, care încearcă să prevadă evoluția pandemiei în următoarele 18 luni, în contextul în care obiectivul OMS este ca până la finalul lui 2022, 70% din populația lumii să fie vaccinată împotriva COVID-19.

„Dacă vom atinge această țintă, ne vom afla într-o situație foarte, foarte diferită din punct de vedere epidemiologic”, a spus Van Kerkhove.

Îngrijorări legate de state precum România, care au renunțat prea devreme la restricții

Reprezentanta OMS se declară însă îngrijorată de statele care renunță prematur la restricțiile anti-COVID. Potrivit unui raport OMS din 26 octombrie, numărul cazurilor și deceselor COVID au început să scadă în cele mai multe zone ale lumii, începând din luna august. Europa a fost însă o excepție, în condițiile în care state cu rate de vaccinare scăzute, precum Rusia sau România, au renunțat în timpul verii la regula privind purtarea măștii de protecție în spațiile deschise, scrie sursa citată.

„Este uimitor pentru mine să văd oameni pe străzi, de parcă totul s-a terminat”, declară Maria Van Kerkhove.

În același timp, varianta Delta a contribuit la creșterea numărului de infectări în țări precum China și Singapore, acolo unde un procent mare din populație a primit vaccinul, însă imunitatea naturală este scăzută, ca urmare a măsurilor stricte de izolare.

Epidemiologul Marc Lipsitch, de la Școala T.H. Chan pentru Sănătate Publică de la Harvard spune că „tranziția va fi diferită în fiecare loc, pentru că va fi influențată de nivelul de imunitate al populației, rezultat în urma infectării naturale și, bineînțeles, a distribuției vaccinării, care variază de la regiune la regiune, de la țară la țară”.

Situația din SUA

În Statele Unite, de exemplu, mai mulți experți au spus că se așteaptă ca valul alimentat de varianta Delta să se încheie în cursul acestei luni și aceasta să fie ultima izbucnire majoră a infectărilor.

„Facem tranziția de la faza de pandemie cea endemică, în care virusul doar devine o amenințare persistentă aici, în Statele Unite”, afirmă fostul comisar al Administrației pentru Alimente și Medicamente, Scott Gottlieb.

Trevor Bedford, bioinformatician de la Centrul Fred Hutchinson din SUA, care a urmărit evoluția SARS-CoV-2, vorbește despre un val mai ușor al îmbolnăvirilor pe parcursul iernii, urmat de o tranziție la o boală endemică în 2022-2023.

El prognozează între 50.000 și 100.000 de decese anuale cauzate de COVID-19 în SUA, comparativ cu aproximativ 30.000 de decese anuale provocate de gripă.

Chris Murray, expert în prognoze privind bolile, de la Universitatea din Washington, se așteaptă ca ritmul îmbolnăvirilor să înregistreze o creștere modestă în timpul iernii, iar, dacă nu vor apărea noi „variante majore, COVID va începe cu adevărat să încetinească în luna aprilie”.

Specialiștii mai remarcă și că în țările care au început să renunțe la restricții, deși numărul de infectări începe să crească, vaccinarea populației previne spitalizările, așa cum se întâmplă în Marea Britanie.

Epidemiologul Neil Ferguson, de la Imperial College din Londra, spune că pentru Regatul Unit „grosul pandemiei, ca urgență, a fost lăsat în spate”.

Ce înseamnă faza endemică a COVID-19

Coronavirusul va fi în continuare o cauză importantă a îmbolnăvirilor și deceselor pe parcursul anilor viitori, la fel ca malaria. „Endemic nu înseamnă benign”, atrage atenția Maria Van Kerkhove, de la OMS.

În cele din urmă însă, SARS-CoV-2 va ajunge să se comporte ca virusul care provoacă rujeola, care duce încă la apariția de focare în anumite zone cu rate scăzute de vaccinare, consideră unii experți.

În opinia altora, COVID-19 va deveni treptat o boală respiratorie, precum gripa, sau virusul va fi mai puțin mortal, afectând în special copiii. Însă este vorba despre o evoluția care s-ar putea întinde pe parcursul mai multor decenii.

„Va fi o evoluție graduală. (…) Vom gestiona acest lucru ca în cazul unui virus mai persistent”, spune epidemiologul Neil Ferguson, care crede că, în urmărtorii doi-cinci ani, în Marea Britanie, numărul de decese COVID va continua să fie peste medie, fără ca sistemul medical să mai fie copleșit sau să mai fie nevoie de restricții.

Totuși, în cazul în care COVID-19 va deveni o boală sezonieră, specialiștii se așteaptă ca acesta să aibă un impact semnificativ asupra sistemelor de sănătate, mai ales că infecțiile cu coronavirus se vor suprapune cu sezonul gripal.

Pericolul reprezentat de noile variante

Trevor Bedford spune că, probabil, virusul va continua să sufere mutații, astfel că va fi nevoie de doze „booster” anuale, adaptate noilor variante.

„Ceea ce mă ține treaz noaptea în legătură cu COVID este îngrijorarea că ar putea apărea o variantă care să ocolească vaccinurile noastre și imunitatea de la infecția anterioară”, avertizează, la rândul său, Richard Hatchett, directorul executiv al Coalition for Epidemic Preparedness Innovations, care atrage atenția asupra faptului că unele țări sunt bine protejate de vaccinuri, în timp ce altele rămân în continuare foarte vulnerabile.

Foto: EPA

 
 

Urmărește-ne pe Google News