”Având ca model Germania, vom propune o deschidere regionalizată, în funcție de numărul de cazuri de COVID-19 din fiecare județ și o impunere a restricțiilor, mai aspre sau mai relaxate, în funcție de situația epidemiologică din fiecare județ”, a precizat ministrul culturii.

Cele trei scenarii, în funcție de situația epidemiologică:

  • județe cu număr redus de cazuri sau fără nici un caz: deschiderea sălii la o capacitate de 100%, cu păstrarea unor măsuri de precauție – mască, dezinfectare, nebulizarea sălii înainte de spectacol.
  • Număr mediu de cazuri, scenariu care ar putea fi aplicat în București: deschiderea sălilor de spectacol la o capacitate de 66%, putându-se ajunge până la 50%, cu posibilitatea ca familiile să poată sta împreună și în grupuri de 3 persoane.
  • zone cu un număr foarte mare de noi îmbolnăviri: menținerea de interdicții pentru evenimentele în spațiile închise și pentru cinematografe.

Ministrul a punctat că este vorba despre evenimente în spații închise, cu participare de până la 1.000 de persoane.

Cel mai probabil, cinematografele, sălile de teatru și de operă s-ar putea redeschide din 15 septembrie, astfel încât managerii instituțiilor să aibă timp să implementeze normele sanitare. La fel ca în cazul muzeelor și al organizării evenimentelor în aer liber, managerii vor fi direct responsabili pentru implementarea măsurilor sanitare, dar și pentru supravegherea respectării acestor reguli, a mai precizat ministrul culturii.

Decizia va fi luată de Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU), care se va întruni miercuri, 26 august.

 
 

Urmărește-ne pe Google News