Chiar daca opinia medicala romaneasca nu s-a pronuntat din punct de vedere stiintific in cazul proaspetei mamici Adriana Iliescu, ea reprezinta pentru oamenii obisnuiti un model ce demonstreaza ca in ziua de azi a avea 67 de ani nu inseamna ca esti pe ultima “suta de metri”, ci din contra, ca te mai poti gandi la viitor cu speranta si naturalete.
Multi mari artisti au creat la senectute
Va reamintesc cateva personalitati care au trait cu adevarat pana la adanci batraneti. Celebrul Tizian si-a pictat majoritatea tablourilor dupa 90 de ani, Pablo Picasso, Charles Chaplin, Golda Meir, Winston Churchill, Bernard Baruch, Charles de Gaulle si multi multi altii si-au desavarsit marile actiuni in arta, politica, muzica, la senectute, in ultima parte a vietii lor.
Corpul imbatraneste, chipul de asemenea, insa starea noastra de spirit si intelectul fac diferenta. De fapt, in ziua de azi, si imbatranirea aparenta poate fi tinuta sub control. Insa gratie dezvoltarii stiintei, mai ales a medicinei, oamenii traiesc mai mult decat in trecut si au capacitatea de a se mentine activi pana tarziu. Insa societatea hotaraste pentru noi: la 65 sau 70 de ani trebuie sa ne retragem si sa asteptam pensia. Unii nu accepta aceasta prejudecata si se dovedesc utili pana la varste inaintate, nu doar in familie, ingrijindu-si nepotii, desi si aceasta actiune e importanta si necesita multa prezenta de spirit.
Sunt persoane care refuza sa imbatraneasca in mod natural, fara a face un efort deosebit. Cum ar putea deveni atat de energici, cu chef de viata, si cei care se simt deja batrani la 50 de ani?
Specialistii ne dau cateva idei bune. Lumea in care traim e o lume fizica si mentala, conditionata de principii spirituale, incat pentru a obtine cel mai bun rezultat trebuie sa ne adresam tuturor celor trei aspecte.
Protejati-va creierul
de imbatranire
Pentru mentinerea unui aspect fizic tanar trebuie sa facem miscare, sa ne mobilizam permanent, nu excesiv, dar sa uitam complet de starea de “lene”. Dieta trebuie permanent autosupravegheata – trebuie sa consumam proteine de buna calitate, fara grasimi organice, fructe si legume proaspete, salate de cruditati, germeni de grau, seminte, oua (cu moderatie), cereale naturale (nu comerciale), carne de peste, iaurt, ficat etc.
Trebuie sa ne protejam creierul de imbatranire. Lecitina, drojdia de bere si alte alimente bogate in vitaminele B, fructele cu coaja inchisa la culoare, nucile, toate reprezinta “alimente de forta”, cu putere de a controla procesul de regenerare. Exersati-va puterea mentala: cititi permanent, rezolvati rebus, jucati jocuri captivante cu prietenii sau macar cu nepotii dv. Ramaneti activ si fizic – faceti zilnic (in costum de sport) un program de jogging sau de mers alert, luati ore de dans etc.
Studiile au relevat ca imbatranirea e accelerata de boli infectioase cronice si cardiovasculare neglijate, diabet, obezitate, fumat, consumul de droguri, alcool etc.
Beneficiati din plin de progresele medicinei si tratati corect orice boala depistata, urmand si regimul igieno-dietetic recomandat de medic in cazul bolii respective. Miscarea e foarte importanta pentru starea noastra fizica si mentala. Ajuta foarte mult la recapatarea unei stari de buna dispozitie, a increderii de sine, elibereaza de anxietate si depresie. Un medic din Texas raporta candva un caz interesant: un pacient foarte deprimat din cauza unor infarcte repetate se hotarase sa se sinucida, dar pentru a nu-si dezamagi familia, s-a gandit sa para un accident.
Pentru aceasta, desi a spus familiei ca va face zilnic plimbari usoare, s-a apucat de jogging foarte intens, in speranta ca efortul il va dobori. Dupa prima zi a lesinat, dar a continuat si zilele urmatoare cu aceleasi intentii sinucigase. Insa pe masura ce “exersa”, starea lui fizica si psihica s-a imbunatatit, astfel incat omul si-a schimbat dispozitia si s-a hotarat sa traiasca si sa invinga boala.
Batranetea incepe
in mintea noastra
Specialistii sustin ca imbatranirea incepe in mintea noastra si ca putem, fiecare dintre noi, sa ne controlam organismul si creierul. Centrele cerebrale care controleaza acest proces sunt hipotalamusul si hipofiza, adica glandele neuroendocrine. Daca aveti convingerea ca veti imbatrani la o anumita varsta sau ca va veti pierde interesul fata de viata, aceste centre genereaza o dereglare a serotoninei si norepinefrinei (neurotransmitatorii creierului), ce vor activa si accelera procesul de imbatranire.