Luna iunie este de regulă una ploioasă, subliniază directoul ANM, după ce ultima săptămână a fost marcată de ploi torențiale.

„Cantitatea de ploi din zonele care se află sub cod portocaliu până miercuri, 16 iunie, la ora 23:00, se apropie de media climatologică a unei luni iunie, cu o cantitate de precipitaţii de 84,5 litri pe metrul pătrat”, a declarat directorul ANM.

Harta zonelor aflate sub cod portocaliu

Vremea se încălzește de miercuri

Vremea începe însă se încălzească începând de miercuri, 16 iunie, în mare parte a țării. În partea de vest a țării temperaturile vor urca la 29-30 de grade Celsius, iar la final de săptămână vor ajunge la 31-32 de grade Celsius.

„Ne aşteptăm ca din 21 iunie, dată care coincide si cu debutul astronomic al verii, să înregistrăm o ameliorare din punct de vedere al cantităţilor de precipitaţii şi a arieri acestora, dar nu excludem să mai avem la nivel local condiţii de instabilitate atmosferică accentuată”, a declarat Elena Mateescu.

Directorul ANM anunţă că din 21 iunie şi până pe 12 iulie temperaturile vor fi mai ridicate în aproape toata ţara decât cele normale pentru perioada respectivă, cu precădere în jumătatea vestică, iar cantităţile de precipitaţii vor fi apropiate de cele normale pentru acea perioadă.

„Vor fi zile cu peste 30 de grade Celsius”, a declarat directoarea ANM.

În ceea ce privește vremea din București, ploile vor continua până la sfârșitul săptămânii, arată prognoza de pe site-ul Administrației Naționale de Meteorologie.

„Din punct de vedere al avertizărilor generale, fenomenele se întâmplă cu aceeaşi rata de frecvenţă ca în ultimii ani, însă din punct de vedere al intensităţii avem un număr mai redus acum”, mai spune Elena Mateescu.

Evoluţia avertizărilor generale din primele şase luni ale anului comparativ cu anii precedenţi:

  • 2021 – 68
  • 2020 – 74
  • 2019 – 60

Evoluţia avertizărilor now costing pentru fenomene imediate:

  • 2021 – 1010, dintre care 10 cod roşu
  • 2020 – 1716, dintre care 91 cod roşu
  • 2019 – 2721, dintre care 61 cod roşu

Urmărește-ne pe Google News