Cuprins:
Programul secțiilor de votare
Secțiile de votare din România vor fi deschise duminică, 1 decembrie 2024, în intervalul orar 7:00-21:00.
Programul de votare se poate prelungi până la ora 23:59 pentru alegătorii care la ora 21:00 sunt prezenți în secție sau la coadă în fața secției. Decizia poate fi luată de președintele secției de vot.
Concret, duminică, 1 Decembrie, românii aleg pe cine vor trimite în Parlament. Ei pot opta pentru listele de candidați ale partidelor politice sau alianțelor electorale ori pentru candidați independenți.
Pentru fiecare circumscripție electorală, partidele vor propune o listă de candidați. Sunt 43 de circumscripții electorale: 41 pentru fiecare județ din țară, una pentru Municipiul București și una pentru diaspora.
Pentru a intra în Parlament, un partid trebuie să depășească pragul electoral de 5% din votul național sau cel puțin 20% din voturile din minimum patru circumscripții electorale. Pentru alianțe pragul este de 8% pentru alianțele cu două partide, 9% pentru cele cu trei partide, și 10% pentru alianțele cu mai multe partide.
Românii au de ales între 31 de partide și alianțe, dar și 19 organizații ale minorităților.
Când votează românii din diaspora
Românii din străinătate vor putea vota sâmbătă și duminică, pe 30 noiembrie și 1 decembrie 2024, conform programului stabilit de Autoritatea Electorală Permanentă.
Alegerile parlamentare se vor desfășura în afara granițelor țării pe parcursul a 14 ore pe zi, de la ora locală 7:00 până la ora 21:00, iar programul se poate prelungi până la ora 23:59, în cazul în care la ora 21:00 mai sunt alegători în secțiile de vot sau la rând în afara acestora.
În diaspora, la alegerile parlamentare pot vota românii care au domiciliu sau reședința în străinătate.
Alegătorii cu reședința sau domiciliul în străinătate pot vota astfel:
- Cu înregistrare (opțional): S-au putut înregistra în Registrul electoral până la 17 octombrie 2024 ca „alegător în străinătate”. Apoi, pot vota la secția la care au fost arondați, dar pot vota și în alte secții pe liste suplimentare.
- Fără înregistrare: Pot vota în orice secție de votare, pe liste suplimentare, prezentând un document care atestă reședința sau domiciliul în străinătate și un act de identitate românesc.
Cei cu domiciliul în străinătate și reședința în țară pot alege să voteze fie în țară, fie în străinătate, dar pot vota o singură dată.
Cum afli secția de votare
Românii care doresc sã afle secțiile de votare unde își pot exprima votul pot consulta lista oficială disponibilă pe site-ul registrulelectoral.ro.
La Alegerile parlamentare, se poate vota la secția de votare la care este arondată strada sau localitatea unde își au domiciliul ori reședința. Alegătorii care, în ziua votării, se află în altă unitate administrativ-teritorială din cadrul aceleiași circumscripții electorale pot vota la orice secție de votare din acea circumscripție.
Totodată, alegătorii care au participat la înregistrarea pentru votul în străinătate vor putea consulta secțiile arondate conform adresei din documentele lor de identitate.
Acte necesare pentru vot
Cetățenii din România pot folosi următoarele acte de identitate pentru a-și exercita dreptul de vot pe 1 Decembrie, la Alegerile parlamentare:
- cartea de identitate;
- cartea electronică de identitate;
- cartea de identitate provizorie;
- buletinul de identitate;
- pașaportul diplomatic;
- pașaportul diplomatic electronic;
- pașaportul de serviciu;
- pașaportul de serviciu electronic;
- carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din școlile militare.
Pentru a putea vota la alegerile parlamentare din 2024, cetățenii români din străinătate trebuie să prezinte următoarele acte de identitate:
- Cei cu domiciliu în străinătate: pașaportul simplu, pașaportul simplu temporar, pașaportul simplu electronic (cu menționarea țării de domiciliu).
- Cei cu reședință în străinătate: act de identitate românesc (carte de identitate, pașaport simplu, pașaport electronic, pașaport de serviciu) și un document emis de autoritățile străine care atestă dreptul legal de ședere în străinătate pe o durata mai mare de 90 de zile.