Cuprins:
Schimbarea anvelopelor de vară cu cele de iarnă este o adevărată bătaie de cap pentru toți conducătorii auto, începând cu ultima lună de toamnă. Un element esențial pentru siguranța rutieră este ca aceștia să își echipeze autoturismele cu cauciucurile potrivite în funcție de fiecare sezon.
Ce spune legislația în vigoare despre montarea anvelopelor de iarnă
În România, legislația specifică faptul că anvelopele de iarnă sunt obligatorii atunci când drumurile sunt acoperite de zăpadă, gheață sau polei. Mai mult, legea nu prevede o dată fixă pentru montarea cauciucurilor, însă șoferii trebuie să fie pregătiți de condițiile meteo nefavorabile.
Registrul Auto Român atrage atenția asupra unui fake news despre anvelopele de iarnă
Recent, Registrul Auto Român (RAR) a reacționat cu privire la un fake-news distribuit masiv pe rețelele de socializare și care vizează studii referitoare la preferințele conducătorilor auto pentru anumite tipuri de anvelope, atribuite în mod fraudulos specialiștilor RAR.
Potrivit acestora, RAR nu a publicat date legate de preferințele conducătorilor auto în privința utilizării unui anumit tip de anvelope, mai mult, specifică că nu există o dată limită la care șoferii sunt obligați să schimbe cauciucurile.
„Ne plac studiile din domeniul auto, le realizăm și noi cu ajutorul colegilor de la Cercetare, dar ne surprind cele care ne sunt atribuite…deși nu noi le-am furnizat. Ce vrem să spunem este că Registrul Auto Român nu a publicat date despre preferințele conducătorilor auto în ceea ce privește utilizarea unui anumit tip de anvelope.
Reluăm precizarea că denumirea de anvelopă „all-season” este una strict comercială, folosită de producătorii și vânzătorii din domeniu, fără a avea un corespondent în legislația din România.
Vă reamintim că, pentru a circula legal pe un drum acoperit cu zăpadă, gheață sau polei, autoturismul trebuie să fie echipat cu anvelope care au marcajul format din litere M și S sub diferite forme: M+S, M.S. sau M&S.
Totodată, nu există o data limită de la care sunt obligatorii cauciucurile specifice sezonului rece.
Registrul Auto Român vă recomandă să nu ignorați importanța anvelopelor de iarnă, deoarece acestea sunt concepute ca la o temperatură de sub 7-8 grade Celsius să rămână moi, spre deosebire de cele de vară, pentru a păstra aderența la carosabil” au transmis, pe pagina de Facebook, reprezentanții RAR.