„Efectul de protecție începe la 14 zile de la prima administrare, dar devine maxim la o săptămână de la efectuarea celei de-a doua doze”, a explicat medicul Valeriu Gheorghiță în decembrie, înainte de demararea campaniei de vaccinare pe care o coordonează.

Cazurile în care persoane s-au infectat cu COVID-19 după ce au primit prima doză au apărut la scurt timp după demararea campaniilor. În Spania, o asistentă medicală a fost diagnosticată cu COVID la 24 de ore după vaccinare, în timp ce în Israel, peste 200 de persoane au ieșit pozitive la testare la câteva zile după ce primiseră prima doză de vaccin.

Până la apariția efectului de protecție, dacă persoana care a primit serul intră în contact cu un bolnav, se poate infecta cu noul coronavirus și face „o formă mai ușoară”, a mai spus dr. Gheorghiță.

Ce se întâmplă însă cu procesul de vaccinare în acest caz? Va mai fi administrată a doua doză și dacă da, când?

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID | Foto: Hepta

Medicul a explicat pentru Libertatea că, în cazul acestor persoane, procesul de vaccinare trebuie reluat, nu continuat.

Din datele actuale, se poate relua vaccinarea într-un interval de trei luni de la vindecare. Teoretic, după recomandările menționate în Rezumatul Caracteristicilor Produsului, se fac două doze, inițial și rapel.

Dr. Valeriu Gheorghiță:

Până în prezent, în România au fost vaccinate, în cadrul campaniei de imunizare la noul coronavirus, peste 25.500 de cadre medicale – aproape 12.000 adăugându-se luni, 4 ianuarie, ziua în care au fost vaccinate cele mai multe persoane.

De la debutul campaniei, pe 27 decembrie, au fost raportate 47 de reacții adverse minore.

Dr. Gheorghiță a anunțat că în curând se va ajunge la aproape 20.000 de persoane vaccinate zilnic.

„Eu cred că
vom reuşi să acoperim într-un timp relativ scurt, cel puţin până la jumătatea
lunii ianuarie, mare parte din personalul medico-social. Din 4 ianuarie, 5, 6
ianuarie, ar trebui să avem cel puţin 20.000 de persoane vaccinate pe zi”, a
precizat acesta.

Medicul a mai declarat că se creează astfel posibilitatea ca, din a doua jumătate a lunii ianuarie, să se treacă la etapa a doua din strategia de vaccinare, cea destinată personalului din centrele medico-sociale.

 
 

Urmărește-ne pe Google News