Pornind de la materialul “Catalina Ponor, virgina la 18 ani”, aparut in Libertatea de duminica, 11 iunie (vezi facsimil stanga), am realizat un sondaj printre tineri. Intrebarile “Cand ti-ai pierdut virginitatea?” si “Ai vorbit despre acest lucru cu parintii?” nu prea au fost pe placul multora dintre ei.
Virginitatea este inca un subiect tabu, iar tinerii din ziua de azi prefera sa fie destul de retinuti in aceasta privinta si sa pastreze doar pentru ei prima experienta sexuala, sa nu o impartaseasca cu nimeni. Baietii, in general, sunt mai dezghetati, vorbesc cu usurinta despre acest subiect incomod si nu se tem de reactiile parintilor, insa fetele nu vor nici in ruptul capului sa “se dea de gol”.
Alina Sanziana Dulama, 20 de ani, studenta: “Mi-am pierdut virginitatea la 18 ani si jumatate. S-a intamplat la mare, cu primul meu prieten, cu care am avut o relatie de un an de zile. A fost frumos si nu a avut consecinte nasoale. La doua saptamani dupa ce s-a intamplat, am vorbit si cu mama mea despre acest lucru. I-am spus, pentru ca ne consultam in orice problema”.
Carmen Popa, 20 de ani, studenta: “Prima data am facut dragoste la 19 ani, undeva la munte. Prima zi a fost rau, dar dupa ce m-am obisnuit a fost mai bine. Acuma sunt tot cu primul barbat din viata mea si avem o relatie foarte frumoasa. Nu am discutat cu parintii despre acest lucru, au aflat dupa, dar nu am avut nici o problema”.
Adrian Dragan, 19 ani, elev: “Virginitatea e un subiect despre care multi tineri am observat ca se tem sa il puna in discutie. Eu mi-am pierdut virginitatea la varsta de 17 ani, la ea acasa. Totul s-a petrecut fara sa planuim ceva anume, a venit de la sine. Ma rog, daca spun ca ea era mai mare decat mine cu doi ani, se inteleg mai multe… Din fericire nu au existat probleme, parintii ei nu erau acasa, asa ca aveam toata „linistea”. In schimb, am avut parte de un moment destul de nostim… Pisica ei, in timp ce noi eram „la treaba”, a nascut 4 pisoi! Despre acest subiect nu am vorbit prea mult cu parintii. Le-am spus un singur lucru: „Nu mai sunt virgin!”, si asta deoarece viata sexuala, dupa parerea mea, este un lucru personal, din toate punctele de vedere. Este un subiect care se discuta numai intre „ea” si „el””.
Tibi Petris, 20 de ani, membru al trupei Axxa: “La mine s-a intamplat la o varsta frageda, la 14 ani. Am fost la ea acasa, iar ea avea atunci 19 ani. Dupa aceasta experienta am mai fost o perioada impreuna. Ce puteau sa-mi spuna parintii? Nu am avut nici o problema cu ei, stiau despre relatia noastra!”.
Cornel Puscasu, 20 de ani, component al trupei Flash: “Eu am scapat de grija asta la 17 ani, cu prietena mea cu care sunt si in prezent. S-a intamplat acasa la mine, in Vaslui. Cu parintii nu am discutat despre chestia asta; poate daca eram fata, da”.
Andrei Ungureanu, 20 de ani, component al trupei Flash: “La mine s-a intamplat la 19 ani, dar nu a fost prea placut. Prima data a fost mai mult din interes, decat din dragoste, s-a rezumat mai mult la sex. Pana la urma a fost totul ok si interesant, pentru ca am scapat de-o grija. Nu am discutat despre asta cu ai mei, mai mult am vorbit cu prietenii decat cu parintii”.
Cosmin Burtica, 19 ani, membru al trupei Axxa: “Eu mi-am pierdut virginitatea la 16 ani, iar tipa avea 18 ani. Nu mai stiu, cred ca am fost la mare impreuna. A fost prima mea experienta sexuala si a fost bine”.
Parerea sexologului: Primii profesori sunt parintii
In sensul larg al cuvantului, notiunea de virginitate se refera la un baiat sau la o fata care nu a avut nici un contact sexual. Uzual, termenul are o conotatie feminina: himenul este intact.
Fireste, primii profesori sunt parintii. De cele mai multe ori, disfunctiile sexuale provin dintr-o educatie necorespunzatoare. Iata un program de educatie propus de dr. Knight:
– evitarea influentarii copilului spre sexul opus (unele mamici isi doresc o fetita si imbraca baietelul cu rochite, de exemplu);
– chinurile nasterii nu se relateaza (viitoarea femeie va avea o teama cumplita de maternitate);
– sa aiba o atitudine degajata fata de sexualitatea copilului si sa evite pedepsele in acest sens (masturbatie, jocuri erotice);
– sarcina si metodele contraceptive sa fie cunoscute inca din adolescenta;
– sa nu se exagereze importanta castitatii fetei si sa se evite cuvintele urate la adresa baietilor;
– sa raspunda la intrebarile legate de sexualitate cu aceeasi degajare ca la orice alt domeniu.
Ce este indicat sa stie o fata?
– anatomia (pentru a intelege similaritatea si diferentele sexuale) si diferentele de structura psihica intre sexe;
– ce inseamna relatii sexuale, ce consecinte si raspunderi antreneaza;
– sa fie convinsa ca este capabila de o viata emotionala stabila si sanatoasa;
– teama sau jena nu au ce cauta intr-o relatie de cuplu (durerea deflorarii e mai mult produsa de incordarea, neparticiparea si neintelegerea a ceea ce se intampla);
– ce sunt si cum se folosesc anticonceptionalele; ce este o sarcina, ce inseamna sex protejat, boli venerice si SIDA;
– ca parintii sunt alaturi de ea, indiferent de situatie.
Dar baiatul?
– raporturile sexuale nu se stabilesc la intamplare si amandoi partenerii sunt absolut egali in tot ceea ce fac intr-o relatie;
– dragostea e o componenta a sexualitatii personale;
– anatomia, fiziologia si psihologia ambelor sexe (tensiunea erotica a femeii urca mai greu, iar mintea si trupul unei fete au nevoie de timp pentru a se obisnui cu senzatiile sexuale.);
– respectul, protejarea partenerei si responsabilitatea relatiei sunt atribute masculine;
– cum poate sa atinga placerea proprie, dar si cum sa-i daruiasca partenerei maximum de satisfactie (tandretea, grija sunt primordiale pentru a-i castiga increderea si-apoi participarea la actul sexual);
– consecintele si complicatiile posibile, cum ar fi sarcina partenerei sau bolile venerice.
Care este varsta potrivita?
Mai intai de toate, relatia erotica dintre un baiat si o fata este un aspect serios al vietii. Sexul nu e o joaca, ci parte a existentei. Cand iti doresti un partener alaturi de care sa te bucuri de prima noapte de amor, e bine sa te gandesti foarte serios. Pentru ca tot ce vei intreprinde din acel moment va avea consecinte grave, uneori. Dar la ce varsta facem sex? Sexologii recomanda prima noapte de dragoste atunci cand ajungi la maturitate. Adica, procesele necesare fertilizarii, conceptiei, gestatiei si lactatiei au devenit mature (22-23, la baieti si 19-20, la fete). Dar exista mari diferente individuale; fiecare tanar reactioneaza in felul sau la modificarile fizice, hormonale si psihologice. Unii se maturizeaza mai repede, altii mai lent.
Cele mai bune site-uri de educatie sexuala
Tinerii pot apela si la Internet pentru a gasi raspunsuri la intrebarile legate de sexualitate. Cele mai interesante pagini de Internet cu sfaturi pentru tineri le puteti gasi mai jos:
www.sexaz.ro – Un site bine structurat, ce se adreseaza tinerilor de ambele sexe. Contine sectiuni precum: “Corpul tau”, “Masturbarea”, “Virginitatea”, “Prima experienta”, “Adolescenta” sau “Mituri despre sex”. In afara de sfaturile utile pe care tinerii le pot primi, site-ul e unul interactiv, iar utilizatorii isi pot povesti experientele sexuale.
www.sexdoc.go.ro – La adresa respectiva veti gasi un site complex de educatie sexuala, care are o sectiune speciala, adresata adolescentilor. Virginitatea, avortul si contraceptia sunt capitolele principale adresate tinerilor, insa acestia mai pot trage cu ochiul si la celelalte lucruri care ii intereseaza: pozitii sau texte de agatat. Baietii se pot amuza cu testul “Ai un penis normal?”
www.sexdex.ro – Un loc unde puteti deprinde ABC-ul sexualitatii, incepand cu definitiile. Foarte interesanta e si pagina pentru tineri, cu o clara aplecare catre elementele de educare. Puteti gasi lucruri legate de abuzuri sexuale, metode contraceptive, boli cu transmitere sexuala, SIDA, sarcina, dar si despre ambient sexual, limbajul trupului sau ciudatenii in sex. O bila alba pentru rubrica “Mai tari decat dragostea: drogurile”.