„Iranul a livrat recent Rusiei peste 200 de rachete balistice cu rază scurtă de acțiune Fateh-360. Publicația britanică The Times, citând o sursă de informații militare ucrainene, a raportat pe 6 septembrie că o navă rusă a livrat rachetele Fateh-360 într-un port nedezvăluit din Marea Caspică, pe 4 septembrie. Oficialii americani și europeni au confirmat recent că Iranul a început să furnizeze Rusiei rachete balistice cu rază scurtă de acțiune, iar ISW a evaluat că forțele ruse vor folosi probabil rachetele furnizate de Iran pentru a viza infrastructura energetică, militară și civilă ucraineană în toamna și iarna viitoare”, se precizează în raportul citat.

Specialiștii grupului de cercetare american mai afirmă că sistemele ucrainene de război electronic au devenit mai eficiente împotriva dronelor Shahed iraniene, pe care Rusia le folosește în mod activ pentru a ataca ținte civile.

Acest lucru, notează ISW, va permite Ucrainei să păstreze muniția pentru apărarea împotriva loviturilor cu rachete asupra instalațiilor critice și a orașelor mari.

Experții ISW consideră că Moscova și Kievul se află, în prezent, într-o cursă militară, în care partea ucraineană este înaintea celei ruse din punctul de vedere al inovațiilor tehnologice. Datorită acestui fapt, Ucraina va putea neutraliza avantajul material al Rusiei, cred analiștii.

Ziarul american The Wall Street Journal a relatat pe 6 septembrie, citând oficiali americani și europeni, că Iranul a livrat Rusiei „câteva sute” de rachete balistice cu rază scurtă de acțiune.

De asemenea, două surse familiarizate cu subiectul au declarat pentru CNN că Moscova a primit de la Teheran rachetele cu rază scurtă.

Oficialii occidentali au declarat pentru The Wall Street Journal că au început deja să pregătească sancțiuni împotriva Iranului împreună cu Statele Unite. Restricțiile vor afecta persoanele și companiile iraniene, inclusiv companiile de transport, care participă la livrările de arme către Rusia, precum și transportatorul național iranian Iran Air.

Fotografie cu caracter ilustrativ: Crucea Roșie Ucraineană

Urmărește-ne pe Google News