În anul 2017, Primăria Capitalei a donat, pentru Catedrală, 19,5 milioane de lei, iar Guvernul, 20 de milioane lei, notează Mediafax.ro.
„Evenimentul sfinţirii Catedralei Naţionale este un moment foarte important, care va puncta în cel mai luminos mod anul centenar. (…) La baza acestui proiect a stat iniţiativa cinstirii eroilor români din Primul Război Mondial, ulterior, din al Doilea Război Mondial, din vremea comunismului şi astăzi, de ce nu, este importantă pomenirea românilor care au murit şi după 1990, în toate câmpurile militare. Sfinţirea ei este acum fixată, pe 25 noiembrie, înainte cu doar câteva zile de al doilea hram al său, care este Sfântul Andrei. În zilele ulterioare, vor avea loc diverse festivităţi religioase, întâlniri importante, slujbe religioase în această nouă catedrală”, a declarat, pentru sursa citată, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.
Odată cu sfințirea Catedralei Mântuirii Neamului, va fi marcat și Anul Centenarului. Sute de oameni vor fi prezenți la ceremonia religioasă la care au fost invitați Patriarhul Kirill, de la Moscova, Patriarhul Bartolomeu, de la Constantinopol şi toţi conducătorii Bisericilor Ortodoxe din Europa.
Despre finanțarea construirii Catedralei Mântuirii Neamului, Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a precizat că Primăria Generală a Capitalei a donat 19,5 milioane de lei, în vreme ce Guvernul a alocat alte 20 de milioane de lei. Acestea sunt singurele fonduri venite de la stat, dă asigurări Bănescu. Restul au fost din donații, sponsorizări private și contribuția Patriarhiei Române.
VIDEO/ Am vizitat șantierul Catedralei Mântuirii Neamului: s-au turnat 50.000 metri cubi de beton și a ajuns înălțimea unui bloc cu 10 etaje
Biserica Ortodoxă Română le-a răspuns și celor care au contestat construirea Catedralei Mântuirii Neamului pe motiv că au fost alocați bani de la bugetul local sau central pentru construirea lăcașului de cult.
„Cei care contestă încă acest proiect o fac ignorând cultura naţională, istoria acestui proiect vechi de peste 130 de ani, ignorând faptul că poporul român este unul creştin şi că majoritatea credincioşilor creştini îşi doresc această catedrală. (…) Este de notorietate, în ultimele zile, iniţiativa nefericită a unei facţiuni din partidul numit USR, pentru că nu toţi membrii USR sunt împotriva finalizării unui proiect. A încerca să sabotezi finalizarea unui asemenea proiect de o asemenea importanţă este total descalificant şi dezonorant”, a adăugat Bănescu.
Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei a spus că Biserica Ortodoxă Română nu este vinovată pentru faptul că în țara noastră nu există infrastructură.
„A dezgropa scheletul acestui sofism «vrem spitale, nu catedrale» este, de asemenea, dezonorant pentru că nu din cauza ridicării unui monument precum Catedrala Naţională nu se construiesc şcoli, spitale sau autostrăzi. A inculpa BOR că nu se construieşte o infrastructură în România este jenant şi ridicol. Ne-ar face un serviciu tuturor aceşti entuziaşti ai militantismului civic dacă s-ar apleca cu multă bună voinţă asupra surselor reale, nu imaginabile, ale risipirii banului public din România. Sursa principală a acestei risipe şi acestei disfuncţionalităţi o constituie corupţia cu majusculă”, a mai spus purtătorul de cuvânt.
Cu toate că Patriarhia și-ar fi dorit ca întreg lăcașul de cult să fie finalizat până în anul 2014, acum nu mai există o dată fixă pe motiv că nu există o finanțare constantă.
Potrivit sursei citate, ansamblul Catedralei Naţionale mai are încă patru construcţii adiacente lăcaşului de cult. Este orba despre un centru de diagnostic şi tratament pentru persoanele sărace, despre muzeul Creştinismului Românesc, dar şi despre un parc de aproximativ şase hectare.
Până în prezent, au fost cheltuiţi aproximativ 80 de milioane de euro, dar se estimează că, până la momentul sfinţirii, se vor mai cheltui peste 10 milioane de euro pentru acoperiş, uşi, ferestre şi pentru crucile de pe cupole.
Locul în care este ridicată Catedrala Mântuirii Neamului, în spatele Casei Poporului, nu a fost ales întâmplător. Acolo, în timpul comunismului, existau cinci biserici. Trei dintre acestea au fost demolate de Nicolae Ceauşescu, iar celelalte două au fost translate.
Construcţia va avea o capacitate de 5.000 de persoane şi 12 lifturi.
Citește și VIDEO | Povestea femeii țintuite în scaunul cu rotile. A devenit dansatoare profesionistă la bară
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro