1. Sâmbătă, la ora 15.20, o primă explozie are loc într-o galerie aflată la 1.000 de metri adâncime. Opt ortaci îşi pierd viaţa, iar alţi opt sunt răniţi;
2. Salvatorii coboară imediat pentru a-i aduce la suprafaţ
ă pe mineri;
3. La ora 18.40 are loc o a doua explozie, care surprinde echipele de mineri coborâte să aducă la suprafaţ
ă cadavrele. Patru salvatori au murit în deflagraţie, iar şapte sunt grav răniţi.

Valea Jiului plânge. Din nou. S-a aşezat rănită de moarte, pe bulgărele de speranţă prin care respiră jumătate de milion de suflete şi priveşte năucită spre inimile prin care curge atâta durere. La mina Petrila, în Valea Durerii, aşa cum este ea acum numită de ortaci, doar bunul Dumnezeu mai poate aduce linişte.

I-a murit fratele, iar iubitul e grav rănit

Pentru iubita lui Nicolae Iordache, Cristina, cerul a venit sâmbătă incredibil de aproape de pământ. Când a aflat că iubitul ei a păţit un accident în mină, gândul i-a fugit instantaneu şi la fratele său, Cristian Şipoş, 34 de ani, miner care muncea în acelaşi schimb, în acelaşi front de lucru, în acelaşi abataj, la aceeaşi adâncime, la aceeaşi nenorocită de mină. Din nefericire, trupul bărbatului de 34 de ani nu a fost scos la suprafaţă, din cauza celei de-a doua explozii. Femeia aproape urlă de durere când priveşte fotografiile cu cei doi bărbaţi atât de importanţi în viaţa ei, iar lacrimile i se împreunează sub bărbie. “Nu ştiu, nu mai am putere. De atunci plâng încontinuu, îmi împart sufletul între speranţa că Nicolae va trăi şi faptul că fratele meu s-a dus şi n-o să-l mai văd niciodată”. Drama este cu atât mai mare cu cât nepoţica, Elena, în vârstă de cinci anişori, habar nu are ce se întâmplă şi nu înţelege de ce nu mai vine acasă tatăl său. “Mă întreabă în fiecare zi «Când vine tati acasă?», dar nu am avut curaj să-i spun că a murit. Pur şi simplu nu ştiu cine va avea curajul ăsta. Maică-sa e devastată, iar eu am grijă cum pot de copil”, mai spune femeia, în timp ce se chirceşte de durere şi izbucneşte din nou în plâns.

Patru dintre muncitorii decedaţi vor fi conduşi pe ultimul drum

Minerii salvatori Puian Nicolae, Frăţilă Daniel, Elekes Attila şi Vişan Trandafir, care au murit sâmbătă în timp ce încercau să recupereze cadavrele colegilor lor ucişi de prima explozie, vor fi înmormântaţi, astăzi, la ora 12.00 şi la ora 14.00, dar şi mâine. Funeraliile vor avea loc în cimitirul din Petrila, localitatea natală a decedaţilor. Anchetatorii spun că scoaterea cadavrelor celorlalţi opt mineri din subteran ar putea dura până la 45 de zile

Salvatorii au scos ieri încă patru mineri morţi

O echipă de intervenţie, formată din nouă salvatori, a intrat, ieri, la ora 13.45, în mina Petrila, după ce, în ur­ma monito­rizării concentraţiilor de metan din gale­rie, s-a stabilit că datele sunt favorabile. După patru ore, salvatorii au scos la supra­fa­ţă trupurile neînsufleţite a pa­tru dintre cei opt mineri rămaşi în subteran. Cadavrele au fost transportate la morga spitalului din Petrila. În mină au mai rămas patru morţi, care vor fi scoşi în cel mai scurt timp. 

UN ORTAC DIN VALEA JIULUI NE DESTĂINUIE: «80% din mineri mor de foame»

Din cei 44 de ani pe care îi are, Liviu Tăslăvan a lucrat 13 ani în măruntaiele pământului, muncă silnică la care nu se încumetă chiar oricine. “Atunci când îmbraci pentru prima oară salopeta, îţi fixezi pe cap lămpaşul şi te urci în colivia care coboară tremurând spre adâncuri este ca şi cum te-ai îmbolnăvi pe veci. Plămânii sunt primii afectaţi, praful de cărbune te macină ca şi cum ai fuma cartuşe întregi de ţigări în fiecare zi. Apoi, sunt pungile de gaze care se formează prin galerii, puţini fiind cei care au scăpat din exploziile subterane. Lumea încă mai zice despre noi că avem salarii mari, dar Dumnezeu mi-e martor că nu este adevărat”, ne spune Liviu. Omul povesteşte cu amărăciune despre prieteni, rude şi cunoştinţe ai căror copii mănâncă doar pâine unsă cu untură şi aproape că îi dau lacrimile. “Acolo, la Bucureşti nu se ştie, dar în Valea Jiului, 80% din mineri mor de foame. Ăsta este adevărul. De aceea se duc să moară sub pământ”, mai adaugă el.

Ieri, încă un bărbat de la Exploatarea Petrila s-a prezentat la Spitalul de Urgenţă din Petroşani, acuzând ameţeli şi stări de vomă.

El a fost internat pentru investigaţii, devenind cel de-al şaptelea miner spitalizat la Petroşani. Ceilalţi răniţi se simt mai bine şi vor fi externaţi în zilele următoare. Pe patul spitalelor din Capitală, alţi opt mineri continuă lupta cu moartea. Din cei cinci bărbaţi internaţi la Spitalul de Arşi, doar un miner e conştient, ceilalţi sunt stabilizaţi şi vor suferi noi intervenţii chirurgicale. Pentru că nu pot încă respira decât cu ajutorul aparatelor şi sunt în stare critică, medicii se feresc să dea vreun pronostic referitor la şansele lor. Doctorii fac tot ce pot La Spitalul de Urgenţă Floreasca din Capitală, medicii fac tot ce pot pentru doi dintre minerii aduşi în stare foarte gravă. Al treilea a fost operat pentru o fractură deschisă la braţ şi e acum în afara oricărui pericol.

Printre răniţi se află un fost fotbalist

Nicolae Iordache (38 de ani), iubitul Cristinei Şipoş, care acum se află internat  în stare gravă la Spi­talul de Arşi din Capi­tală, este un fost fotbalist la echipele din Valea Jiului. „A fost golgheter pe la toa­te echipele la care a jucat. Era un fotbalist bun”, spu­­ne Daniel Isfan, jucător la Minerul Lu­peni şi fost coleg cu Nicolae.

La meci, jucătorii vor purta doliu

Jucătorii de la Mine­rul Lupeni şi Jiul Pe­troşani vor pur­ta banderole negre în ur-mătorul meci, în me­moria victimelor accidentului de sâmbătă de la Petrila.

Naţionala va juca pentru mineri

Naţionala de fotbal a României va juca mâi­ne un meci amical cu Georgia. Ci­prian Marica (foto) spune că „tri­colorii” vor să dedi­ce victoria victime­lor accidentului de la mina din Petrila. „Aş vrea să în­vingem şi să de­di­căm victoria victi­melor. Cunosc viaţa minerilor de când am jucat la Doneţk, am coborât în subteran, am vă­zut ce greu îşi câş­tigă existenţa”, scrie Marica pe site-ul său. E posibil ca fotba­liştii să facă şi donaţii pentru fa­miliile celor decedaţi.

Minerii acuză: Încă o explozie muşamalizată

Muncitorii de la mina Petrila acuză în continuare conducerea Companiei Naţionale a Huilei (CNH), care ar fi ştiut de pericolul din mină.

Cu toate acestea, ortacii au fost obligaţi să muncească în continuare. În plus, un alt miner, Nelu Bobîrnac (44 de ani), a declarat pentru Antena 3 că autorităţile au muşamalizat o altă explozie produsă în 2003, în mina Lonea, de lângă Petrila. Bărbatul a fost rănit atunci şi a stat mult timp în spital. După ce s-a recuperat, el s-a întors la locul de muncă. Acum, în urma exploziei de sâmbătă, la mina Petrila, se desfăşoară o amplă anchetă. “Aparatele care măsoară metanul sunt puse din loc în loc pentru a stabili concentraţia, pe o anumită rază. Dacă nu au fost amplasate şi acolo unde s-a produs explozia, concentraţia nu s-a putut măsura corect. Asta o să stabilească ancheta”, a afirmat Oana Stoicuţa, purtătorul de cuvânt al companiei.

Şefii din minerit, amendaţi de ANI

Agenţia Naţională de Integritate a dispus aplicarea amenzii maxime, de 500 de lei, pentru nedepunerea declaraţiei de avere în termenul stabilit de lege de către şefii Com­paniei Naţionale a Huilei, Societăţii Naţionale a Lignitului, Societăţii Naţionale de Exploatare a Cărbunelui şi ai Societăţii Miniere Banat-Anina.

Sindicalist ameninţat cu moartea

Marian Hol­ban (foto), unul dintre li­derii sindicali de la mina Pe­trila, susţine că a fost a­meninţat cu moartea, după ce a vorbit despre neregu­lile ascunse de conduce­re: „Duminică m-a sunat cineva şi mi-a spus: «Auzi, băi, în prima noapte în care te-am vă­zut, ţi-am şi luat gâtul»”.

Miron Cozma nu are voie la înmormântare

Poliţia Petro­şani a respins, ieri seara, ce­rerea de a tran­zita ora­şul, pe care Miron Cozma (foto), fostul lider al minerilor din Valea Jiului, o depusese pentru a putea participa la în­mor­mân­ta­rea ortacilor. Coz­ma nu are voie să intre în Pe­tro­şani cinci ani.

Urmărește-ne pe Google News