În mai puțin de o lună, elevii claselor a VIII-a se întorc la școală pentru a susține examenele de la evaluarea națională, iar absolvenții de liceu vor avea, timp de o săptămână, probele scrise de la bacalaureat.
Marian Șuță, directorul Centrului Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE), a declarat în emisiunea Adriana Nedelea LA FIX că săptămâna viitoare vor fi gata subiectele pentru evaluarea națională, susținută din 15 iunie, iar cele pentru bacalaureat, cu o săptămână înainte de începerea sesiunii.
Marian Șuță spune că interacțiunea dintre elev și profesor este esențială, chiar dacă la unele discipline nu trebuie ca elevul să fie neapărat prezent în clasă. El mai spune că nu este suficientă publicarea de către CNPEE a testelor și că a fost recomandată și implicarea cadrelor didactice. Adică, profesorii să dezbată aceste teste cu elevii, să le spună unde au greșit și ce trebuie modificat.
Directorul CNPEE spune că, în mod normal, dacă nu era criza provocată de pandemia de COVID-19, variantele finale pentru examene ar fi trebuit să fie gata înainte de prima sesiune de bacalaureat (bacalaureatul olimpicilor), dar anul acesta subiectele vor fi gata ceva mai târziu.
În elaborarea subiectelor, cei de la CNPEE, începând cu luna ianuarie, comunicau printr-o aplicație grupurile de lucru și le solicitau ca acestea să propuna “itemi”, iar din aceștia se constituie varianta de lucru. De exemplu, 5-7 persoane propuneau “itemi”, iar apoi se discuta.
Variantele de subiexte trebuie să respecte niște criterii. De exemplu, toate sunt formate din 3 subiecte a câte 30 de puncte fiecare. Acestea sunt bine echilibrate, astfel încât să se adreseze unui nivel mediu de pregătire al elevilor. Din grupul mare de lucru câțiva oameni asamblează “itemii”, după care se mai verifică încă o dată, iar abia atunci sunt constituite variantele de subiecte.
Subiectele evaluarea națională-a vor fi gata săptămâna viitoare, iar cele pentru bacalaureat, cu o săptămâna înainte de începerea sesiunii.
“Nu ne incomodează pandemia în transmiterea subiectelor, pentru că o facem pe căi de comunicare sigure, suntem susținuți și de cei de la STS, astfel încât să nu avem parte de atacuri cibernetice sau alte probleme”, a declarat directorul CNPEE.
Marian Șuță spune că au fost luate în calcul și situațiile mai speciale, de cazuri cu copii bolnavi de COVID-19, astfel încât există multe variante de unde să extragi subiecte.
El spune că elevii trebuie să se concentreze pe subiect și să-l abordeze pe cel pe care îl știu, iar cele necunoscute să le lase la sfârșit. Altfel, intră în stare de panică, iar atunci nu mai reușesc să rezolve nici măcar subiectul ușor.
Directorul CNPEE sfătuiește elevii să fie foarte atenți atunci când transcriu de pe ciornă pe foaia de examen și susține că, în mod categoric subiectele vor respecta programele aprobate pentru anul acesta și vor fi de nivel mediu.
Marian Șuță mai spune că elevii care susțin anul acesta examenele naționale pot merge la școală, din 2 iunie, pentru pregătire.
”Acolo, profesorii pot fi de un real folos, pentru că fiecare profesor își cunoaște elevii, deci știe ce sfaturi să le dea”, a precizat el.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro