Ponderea femeilor în rândul candidaților la alegerile locale a crescut ușor, cu 1,5%, față de scrutinul anterior, din iunie 2016. La alegerile de atunci, din 267.242 de candidați la locale (nivel judeţean şi local), 57.149 (21,38%) au fost femei.
Bucureștiul e pe primul loc la procentul de candidate (nivel județean și local, combinat), cu o reprezentare de mai mult de tremie, cu 34,3%. Bistrița-Năsăud e pe ultimul loc, cu un procent de 18,8%.
O altă concluzie a studiului este că partidele cele mai mari, adică PNL şi PSD, au procentele cele mai mici de femei pe liste: sub 20%. La USR şi Plus, procentul de femei candidate e în jur de 25%. Între candidaţii independenţi, femeile reprezintă puțin peste 10%.
La funcția de primar, sub 10% dintre candidați sunt femei. La funcția de președinte de Consiliu Județean, e un procent similar.
Diferenţele dintre județe sunt destul de însemnate, dar nu se observă vreo corelaţie cu nivelul de dezvoltare sau regiunea istorică, arată raportul.
Alte concluzii ale raportului
- Cele mai multe femei pe listele electorale pentru consiliul local se găsesc la Sectoarele 1, 2, 3 și 6 din Bucureşti, precum și în Constanța, Galați, Iași și Brașov.
- Cel mai mare procent de femei pe listele de consiliu local e în comuna Dorobanţu din Tulcea, cu 57,1%. Pe locul 2 e localitatea Băile Tușnad, din Harghita, cu un procent de 52,4%.
- La polul opus, comuna Panaci din Suceava și comuna Bărăganu din Constanța stau cel mai rău la acest capitol, femeile reprezentând 4,9% din numărul total de candidați la consiliul local.
- La listele pentru consiliile județene, Brăila are cel mai mare procent de femei candidate (32,3%), județul Olt fiind pe ultimul loc, cu un procent de 17,6% dintre candidați fiind femei.
Spre deosebire de 2016, birourile de circumscripție nu au mai publicat informații despre data nașterii și genul candidaților la alegerile locale de pe 27 septembrie. Prin urmare, lipsesc datele oficiale despre câte femei candidează anul acesta atât pentru consiliile locale, cât și județene.
În acest context, think tank-ul din București, Expert Forum, a proiectat un set de algoritmi şi a analizat lista celor 256.038 candidaţi înscrişi pentru funcţii judeţene sau locale, pentru a afla câți dintre aceștia sunt femei.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro