Lucian-Toader Făiniș, candidat al Alianței Electorale Pro București 2020 pe poziția a patra din lista pentru Consiliul Local Sector 1, figurează cu o condamnare în Statele Unite pentru fraude informatice.
Într-un articol dintr-o publicație americană apare inclusiv fotografia lui Făiniș, care, contactat de Libertatea, a susținut inițial că “nu-și explică” situația. După ce i-am trimis fotografia, candidatul a revenit asupra declarației și a admis că despre el este vorba.
“Escrocheria infractorului român de pe eBay”
Într-un articol apărut în anul 2015 pe site-ul oregonlive.com, românul Lucian-Toader Făiniș apare condamnat la 18 luni de închisoare pentru fraude informatice, după ce ar fi păgubit mai mulți oameni printr-o escrocherie derulată prin intermediul platformei eBay.
Articolul este intitulat: “Escrocheria infractorului român de pe eBay, pildă pentru consumatori” și detaliază cazul lui Făiniș. Conform acestei surse, candidatul partidului lui Ponta la alegerile locale din 27 septembrie a intrat pe teritoriul Statelor Unite în decembrie 2013 și a deschis mai multe conturi bancare false. Apoi, a postat pe eBay fotografii cu automobile “la prețuri prea bune pentru a fi adevărate”, conform procurorului de caz citat în articol, Ryan W. Bounds.
Autovehiculele scoase la vânzare erau, în realitate, fictive: Făiniș nu deținea vreun bun de acest fel și nici nu era în vreun fel asociat cu eBay, conform articolului.
Sursa menționată povestește că românul le-a cerut celor care voiau să cumpere aceste autoturisme fictive diverse sume de bani drept garanții, ajungând să strângă peste 300.000 de dolari de la mai multe persoane.
În articol apare și fotografia lui Făiniș, iar sentința Curții poate fi vizualizată, în limba engleză, aici.
În listele de candidați ale Alianței Pro București 2020, bărbatul se prezintă drept “IT-ist”.
În ciuda potrivirilor de nume, de ocupație și a similarității dintre fotografii, Toader-Lucian Făiniș a negat categoric, după ce a fost contactat de Libertatea, că despre el ar fi vorba.
“Probabil e o potrivire de nume, nu știu”
Discuția inițială cu Libertatea:
Libertatea: Avem niște informații conform cărora ați fost condamnat în SUA pentru fraude informatice.
Lucian Făiniș: Haideți să ne întâlnim cumva să clarificăm ce se întâmplă.
– Ați fost sau nu condamnat în SUA pentru fraude informatice?
– Mmmnu… Nu. Probabil e o potrivire de nume, nu știu…
– Apare fotografia dv. în presa din SUA.
– Nu știu despre ce e vorba. O să caut să mă lămuresc. Nu știu la ce vă referiți. Sunt la serviciu acum, pot să vă sun eu după 14.00? Nu știu la ce vă referiți.
– Apăreți pe site-urile din SUA drept condamnat pentru fraudă informatică pe eBay.
– Așa ceva este străin de mine.
– Păi, și cum vă explicați?
– Nu știu, poate e o potrivire de nume. Altceva nu pot să îmi explic.
– E numele complet: Toader-Lucian Făiniș.
– Mda. O fi… Nu știu, chiar m-ați luat prin surprindere. Am văzut mesajul și nu-mi venea să cred.
Aproape trei ore mai târziu, am revenit cu telefonul la Făiniș, care ne-a propus insistent să ne întâlnim pentru a-și proba nevinovăția. Am refuzat, explicându-i că nu vorbim despre o acuzație nouă, ci despre o condamnare care a fost deja ispășită, drept pentru care nu considerăm că sunt necesare dovezi ale nevinovăției sale.
În răstimpul dintre cele două conversații, i-am trimis articolul de pe site-ul american în care apare și fotografia lui.
Spune că partidul nu a știut despre condamnare
Iată cum a decurs al doilea dialog:
Libertatea: Ați citit articolul?
Lucian Făiniș: Da, aș vrea să ne vedem în vreo 30 de minute.
– Pentru ce să ne vedem?
– Să discutăm despre… ce mi-ați trimis.
– Păi, ce e de discutat?
– Să confruntăm, nu știu… E dreptul meu la replică la ce vreți să publicați.
– Da, am înțeles că negați că sunteți cel din articol și din fotografie.
– Mda… Nu neg că nu sunt eu, neg doar ce s-a întâmplat pe acolo, ce știri au apărut în țara respectivă.
– Ați fost sau nu condamnat în SUA?
– Am fost acolo, dar, în fine, a fost o chestie de conjunctură.
– Mai devreme ați zis că nu, acum spuneți că da.
– N-am știut despre ce e vorba. Acum, după ce am văzut, m-am… Nu știam la ce vă referiți. Am înțeles situația.
Făiniș a ținut să sublinieze, în dialogul cu reporterul, că niciunul dintre colegii săi de partid nu i-a cunoscut trecutul penal din Statele Unite și că are “cazierul curat”. El a insistat să “probeze” faptul că a intrat legal în Statele Unite și s-a oferit să ne arate cazierul judiciar din România, unde nu figurează cu vreo condamnare.
“Aveam altă vârstă, eram mult mai tânăr, poate sunt și alții la vârsta mea care mai fac unele prostii, nu?”, a mai spus candidatul.
Libertatea a încercat să o contacteze și pe Adina Alberts, candidata Alianței Pro București 2020 la Primăria Sector 1 și capul listei pe care candidează Făiniș, însă aceasta nu ne-a răspuns până la ora publicării acestui material.
În schimb, Alberts a scris pe pagina personală de Facebook că echipa Pro București 2020 – sector 1 -, care acum a aflat de trecutul lui Făiniș, că îi ”retrage sprijinul politic” și asigură ”opinia publică de faptul că nu va ocupa nicio funcție în administrație”.