Cuprins:
Unul dintre cele mai mediatizate cazuri
PNL nu s-a dezis de liderii influenți din teritoriu, deși ar putea fi afectat la capitolul imagine. Strategii partidului preferă blamarea publică decât să piardă funcții-cheie în administrația locală.
Unul dintre cazurile cele mai mediatizate este cel al lui Iulian Dumitrescu, cercetat de DNA sub control judiciar după ce ar fi primit mită 16 milioane de lei (peste 3,2 milioane de euro) de la un om de afaceri căruia îi ceruse 47,5 milioane de lei. Dumitrescu și-a depus dosarul de candidatură miercuri, 24 aprilie, deși nu avea undă verde de la conducerea centrală.
De altfel, în ședința biroului politic național (BPN) din ziua următoare, PNL a validat doar candidatura pentru municipiul Ploiești, nu și cea pentru șefia Consiliului Județean Prahova. Liberalii din județ au interpretat într-un mod favorabil lor, adică faptul că nu e nevoie de validare la nivel central pentru șeful de CJ, deci nu sunt probleme în susținerea lui Iulian Dumitrescu. Rezoluția PNL Prahova a fost anunțată, în condițiile în care în BPN au fost validați în ultimele săptămâni peste 30 de candidați la președinția consiliilor județene.
Dumitrescu rămâne în continuare un lider influent în teritoriu, cu toate că în ultimul an, puterea acestuia s-a mai erodat. A atins apogeul puterii în 2021, când ajunsese să controleze aproape o treime dintre organizațiile PNL și reușea să impună în funcții importante persoane din „bisericuța” sa politică.
Vârfurile PNL din Iași, certate cu legea
După cum a scris Libertatea anterior, primarul Iașiului, Mihai Chirica, și colegul său de partid Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași, au fiecare câte două trimiteri în judecată pentru fapte comise în exercițiul funcției publice, cu care intră în cursa electorală pentru un nou mandat.
Ultima „ispravă” a lui Chirica e cea din 19 aprilie, când acesta și alte 19 persoane, au fost trimiși în judecată sub acuzațiile de constituire de grup infracțional organizat, abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influență și uzurparea funcției, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, evaziune fiscală, delapidare și spălare de bani.
Mai-marele de la județ, Costel Alexe, șeful CJ Iași, e trimis în judecată, fiind acuzat de procurori de dare de mită, instigare la delapidare și abuz în serviciu.
PSD mizează pe primari cu probleme penale
Cel mai cunoscut candidat social-democrat având probleme cu legea este Robert Negoiță, politician care vizează un nou mandat la Primăria Sectorului 3. Robert Negoiță și mai mulți funcționari publici au fost trimiși în judecată pentru abuz în serviciu. Edilul e acuzat de procurorii DNA că a încheiat mai multe contracte de salubrizare, iar prejudiciul se ridică la peste jumătate de miliard de lei.
Candidatul mai este urmărit penal și într-un alt dosar, pentru abuz în serviciu, pentru că „în perioada 2015-2021, suspectul Negoiță Robert Sorin (…) ar fi aprobat emiterea presupus nelegală a unor documente necesare construirii și intabulării unei construcții (bloc) situate în zona centrală a municipiului București”, potrivit DNA.
În municipiul Suceava, PSD merge pe mâna lui Vasile Rîmbu, fost manager al Spitalului Județean de Urgență Suceava, trimis în judecată de procurorii DNA pentru folosirea de informații care nu erau destinate publicității.
„Este condamnat de vreun magistrat cu ceva? Este condamnat de către cineva? Are drepturi cetățenești la fel ca şi mine, la fel ca şi dumneavoastră? Este trimis în judecată?”, a răspuns Marcel Ciolacu, potrivit News.ro.
Tot în echipa PSD rămâne și primarul orașului Botoșani, Cosmin Ionuț Andrei, aflat sub control judiciar, acuzat de fapte de corupție. Social-democratul aflat în funcție va fi din nou candidat, fiind luată deja decizia la nivelul conducerii județului, iar până în prezent, cei de la centru nu s-au opus. De altfel, pagina de Facebook a edilului îl arată foarte activ electoral. Merge alături de zeci de colegi de partid pe străzile orașului, înconjurat de corturi sau afișe tipărite pentru a-l prezenta drept candidat.
„Zestrea” lui Piedone
Cristian Popescu Piedone, candidat la Primăria Bucureștiului, este urmărit penal, fiind acuzat de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, din 2022. Procurorii DNA susțin că Piedone ar fi permis unei firme fără licență să încaseze tarife de salubritate majorate cu 25% față de prețul aprobat de consiliul local, deși societatea de salubrizare a primăriei avea drept exclusiv de prestare a serviciului în sectorul 5 al Capitalei.
La prima audiere în acest dosar, Cristian Popescu Piedone a fost ridicat de procurori de pe Aeroportul Otopeni, când se pregătea să plece din ţară.
Probleme are și cu Agenția Națională de Integritate. ANI îl acuză pe primarul sectorului 5 de conflict de interese, pentru că a emis și semnat o dispoziție de numire a ginerelui pe un post în primărie, funcție din care a câștigat peste 100.000 de lei timp de doi ani.
Probleme și la USR
Partidul condus de Cătălin Drulă, Uniunea Salvați România, are și el candidați cu probleme. Ultimul caz intrat în atenția publică e cel al primarului sectorului 1, Clotilde Armand, care vrea un nou mandat.
„Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București au finalizat urmărirea penală și au dispus trimiterea în judecată a inculpatei Armand Clotilde-Marie – Brigitte, primarul sectorului 1 București, pentru comiterea infracțiunii de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane, prevăzută de art. 301 alin. (1) Cod Penal”, arată Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, susținând că a beneficiat de un plus de 18.720 de lei la veniturile din primărie, fără a fi avut dreptul legal la acestea.
Comunicarea din partea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 privind trimiterea în judecată a fost dată exact în ziua în care Armand și-a depus candidatura pentru noul mandat.
Și pe lista de candidați pentru Parlamentul European sunt candidați care au probleme cu legea. Este cazul lui Vlad Voiculescu, fost ministru al sănătății în guvernele Cioloș și Cîțu, urmărit penal pentru abuz în serviciu în dosarul achiziției de vaccinuri anti-COVID.
Ghe.Lazar • 06.05.2024, 08:50
Tavalugul psdnl (neo comunist-partidul unic ) au cu zecile penali pe listele candidatilor. Dar ciolacul si ciuca batailor de joc promit ca la urmatoarele alegeri ,daca vor mai avea loc dupa cum au anuntat ; 100% din candidatii vor fi penali . Pina atunci justitia care a fost cumparata cu salarii nesimtite si pensii speciale vor avea grija de dosarele lor. Trebuia sa fie cineva si de la USR . In cazul acesteia la ce majoritati aveti puteati sa o si impuscati pina acum daca era vinovata. Findca santem in sarbatori le urez comunistilor care au devenit dintr-o data crestini sa ajunga la judecata de apoi pentru ca la cea de la noi ,nici o sansa. Doamne judeca pe fiecare dupa faptele sale. Sa mergem citi mai multi la alegeri si sa scriem pe buletinele de vot a celor de la putere sa-i plateasca pe cei de la pseudojustitia de la noi din banii lor nu ai nostri pentru serviciile facute celor de la putere.
HOPAHPO • 29.04.2024, 17:06
Nu imi gasesc cuvinte pentru aceste nominalizari pentru primari si presedinti de CJ . Nu voi mai scrie inca o data toate furturile si abuzurile facute de acesti neispraviti interpoli si sefi de clanuri . Vreau sa le aduc aminte celor doi "presedinti " de partide ca sant singurii raspunzatori de toate acele abuzuri si furturi care s au facut cu stiinta lor . Cunoscand toate acestea , ei au luat in considerare ca acesti hoti sa aiba inca un mandat pentru a fura mai mult . Este clar ca mitele luate si furturile se impart intre hoti si sefii lor , fiinca din vanzarea covrigilor ni se fac milioane si nici de o pensie de " general " care a uitat ca a jurat sa apere interesele tarii si o face tocmai invers .Imi este rusine ca am avut incredere ca la sosirea lui Ciuca lucrurile se pot schimba . Credeam ca onoarea este mai presus de bani si de minciuni , dar nu a fost asa . Ciuca a intrat pe deplin in anturajul acelor clanuri si hoti si ii apara in continuare . Rusine generale .
Meila • 29.04.2024, 15:13
Rușine partidelor ,și a doua problema e justiția, care îi scapă nu fac nici puscarie ,și nu plătesc nici prejudiciul .