USR București, cea mai puternică filială a Uniunii la nivelul țării, și-a stabilit luni oamenii pe care vrea să îi trimită în Parlament, în cele două foruri, Camera Deputaților și Senat, la alegerile din 1 decembrie. Alegerile au avut loc într-un climat tensionat, fiind un conflict între gruparea condusă de Vlad Voiculescu, actualul șef al filialei, și cea din jurul lui Radu Mihaiu, unul dintre oamenii de bază din echipa Lasconi. În timp ce Mihaiu ar fi vrut vot dat de totalitatea membrilor USR București, tabăra cealaltă a susținut varianta votului delegaților.
Potrivit informațiilor Libertatea, în scenariul pesimist USR speră să obțină șapte locuri de deputat în Capitală, în timp ce la Senat ar prinde doar trei locuri. Într-un scenariu optimist ar urma să prindă 11 deputați, poate chiar 12, la Camera Deputaților, și cinci senatori. De exemplu, în urma alegerilor din 2020, USR a prins 12 mandate de deputat și cinci de senator.
La Senat, lista e deschisă de Clotilde Armand, politician care a pierdut alegerile la sectorul 1, pentru funcția de primar. Armand, care face parte din tabăra Fritz-Voiculescu, este trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 pentru comiterea infracțiunii de folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane. Bineînțeles, Armand a negat acuzațiile.
Locul al doilea este ocupat de Cristian Ghinea, care nu a candidat la ultimele alegeri, dar este perceput ca un apropiat tot al taberei Fritz-Voiculescu, susținută și de alți politicieni din USR: Cătălin Drulă și Dan Barna. Ghinea a lucrat pe zona de politici a partidului în ultimii ani, după ce și-a dat demisia din funcția de ministru al fondurilor europene, în septembrie 2021.
Tot din echipa Fritz-Voiculescu este și Ștefan Pălărie, ocupantul locului trei, în timp ce pe patru a fost pusă Violeta Alexandru, recent transferată de la Forța Dreptei. Locul al cincilea, adică ultimul văzut ca eligibil, e ocupat de senatoarea Simona Spătaru, care la ultimul Congres USR a fost pe lista candidaților din echipa USR Reconstrucție, adică gruparea care o susține pe Elena Lasconi.
Doar trei oameni din echipa Lasconi, la Cameră
La Camera Deputaților, situația e diferită. Primele locuri sunt ocupate de Claudiu Năsui, Cristina Prună și Radu Mihaiu, parte a echipe USR Reconstrucție. Apoi vine un grup de deputate din zona „progresistă”, care se bucură de sprijinul șefului filialei, Vlad Voiculescu. Diana Buzoianu (locul 4), Diana Stoica (locul 5) și Oana Țoiu (locul 6) sunt cele trei, iar pe locul al 7-lea este Alexandru Dimitriu, fost candidat al USR la Primăria Sectorului 5, tot apropiat de Voiculescu.
Următorii pe lista de la Camera Deputaților sunt: Alin Stoica (fost prefect al Capitalei), Cristian Seidler (deputat și unul din specialiștii partidului pe zona de pensii și muncă), Mihai Badea (deputat), Denisa Neagu și Florin Covaci.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Gladiator • 05.09.2024, 09:17
Cand intr-un partid vorbim de grupuri inseamna ca acel partid nu are o ideologie agreata de toti membri, nu are criterii clare de selectie a reprezentantilor...respectiv un partid fara viitor.
Stan52 • 04.09.2024, 17:37
USR este singurul partid transparent din Romănia. Cu vot, cu reguli și acces pentru toată presa. Știe cineva cum se fac listele la psd și pnl ???? Aceste partide psd și pnl sunt o mizerie opacă, plină de coterii și mizerii, așa ajung oameni fără școală, fără bacalaureat în parlament.
iugavirgil • 04.09.2024, 15:27
lasconi pare o noua fumigena in politica damboviteana . se va stinge repede , nimic nou sub soare la vremuri noi oameni vechi .