“Credeați că aveți nevoie de experiență pentru candida pentru o funcție importantă? Gândiți-vă încă o dată”, scriu cei de la BBC News, care au realizat un reportaj despre candidatul la alegerile prezidențiale din Serbia, Ljubisa Preletacevic (sau Beli – care înseamnă albă în limba sârbă). Acesta este numele ales de studentul Luka Maksimovic, în vârstă de doar 25 de ani. În ciuda faptului că acesta și-a anunțat candidatura cu doar câteva săptămâni înainte, el se află al doilea în sondaje, înainte de scrutinul prezidențial din 2 aprilie. Asta deși el a gândit un personaj, afirmând chiar că face totul în glumă.

Îmbrăcat cu un costum alb și cu o coadă în stil samurai, acesta s-a dovedit a fi foarte îndrăgit de alegători, iar clipurile sale electorale au devenit virale pe rețelele de socializare.

Premierul Aleksandar Vucic este considerat favoritul alegerilor de duminică, fiind văzut câștigător chiar din primul tur. Surpriza campaniei rămâne, însă, Beli. Studentul se prezintă drept candidatul unei platforme civice, iar viziunea sa satirică asupra problemelor țării a atras un sprijin considerabil printre votanții cei mai tineri

Cu stilul său inedit, studentul pare să dea o lovitură puternică clasei politice din Serbia. Asta deși stilul său poate fi considerat unul neortodox – în campanie și-a asortat costumul alb cu o haină de blană, ceas supradimensiunat, auriu și bijuterii.

Mai mult, el s-a comparat, tot în stilul satiric al întregii campanii, cu “Gandalf”, care merge pe un cal alb pe câmpul de luptă.

Personajul interpretat de studentul de 25 de ani a apărut în mai multe videoclipuri, cu versuri precum: “Serbia arde. De această dată nu dăm înapoi, nu ne predăm. Un lider s-a născut, un semn a venit de sus. El taie minciunile cu sabia sa arzătoare, rupe cătușele”. Într-un alt videoclip, Beli danseză pe străzi, alături de alți oameni.

Această campanie electorală l-a adus pe Beli pe locul al doilea în sondaje, reușind să atragă electoratul tânăr. Și chiar dacă totul a pornit ca o glumă referitor la corupția din țara sa, Beli a reușit să le ofere o lecție politicienilor. “Toată atenția de care beneficiăm este o palmă dată autorităților și opoziției”, a afirmat acesta autorităților.

“Ar trebui să se întrebe ce în ce stadiu au adus această țară, atunci când un personaj ficțional poate să candideze pentru președinție și oamenii să-și dorească să-l voteze. Asta arată că ceva este în neregulă”, a continuat el.

Urmărește-ne pe Google News