BEC și-a motivat decizia afirmând că Miron Cozma a depus dosarul în termen, dar nu a prezentat documentele necesare aprobării. Fostul lider din Valea Jiului a depus doar o cerere de admitere a candidaturii sale.
Cuprins:
Miron Cozma n-a îndeplinit cerințele necesare
Lui Miron Cozma i-a lipsit și lista susținătorilor necesară în vederea înregistrării. BEC a precizat în decizie că Miron Cozma a susţinut că respectiva listă a fost lăsată în custodia Autorităţii Electorale Permanente şi a Biroului Electoral Central din anul 2019.
Miron Cozma a solicitat ca lista din 2019 să fie utilizată acum, în 2024. De asemenea, notează BEC, candidatul nu a depus, pe lângă lista susţinătorilor, nici declaraţia de acceptare a candidaturii, declaraţia de avere, declaraţia de interese, declaraţia pe propria răspundere în sensul că a avut sau nu calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia.
Miron Cozma are drept de contestaţie la Curtea Constituţională în termen de 24 de ore de la momentul afişării publice a acestei decizii.
BEC a validat șase candidaturi la alegerile prezidențiale
Biroul Electoral Central (BEC) a validat șase candidaturi pentru alegerile prezidențiale din România.
Printre candidații validați se numără Elena Lasconi din partea Uniunii Salvați România (USR), Călin Georgescu, Nicolae Ciucă din Partidul Național Liberal (PNL), Hunor Kelemen de la UDMR, Mircea Geoană și Diana Șoșoacă din partea SOS România. Candidatura lui George Simion a fost validată luni, 30 septembrie