Dacă anul trecut a fost unul ploios, cel mai rău din ultimii 20 de ani pentru apicultori, 2015 a adus caniculă, iar unele tipuri de miere, precum cea de salcâm, au devenit o delicatesă. În ultima perioadă însă, căldura insuportabilă afectează nu doar munca neobositelor albine, ci şi modul în care se comportă acestea.
Tocmai de aceea, în mai multe zone ale ţării, oamenii se plâng că sunt atacaţi de aceste insecte, iar la spitale au ajuns câteva zeci de persoane. Apicultorii susţin că albinele pleacă să caute flori ori fructe pe câmp şi ajung chiar până în zonele urbane.
“După părerea mea, sunt agresive pentru că nu au ce să culeagă. Când au front de lucru nu sunt agresive, doar când nu au de lucru atacă şi animalele, şi oamenii, pentru că îşi caută hrana”, crede nea Vasile, un apicultor din Hunedoara.

Vaccinul nu se mai găseşte

În celălalt colţ al ţării, la Colibiţa, Bistriţa- Năsăud, mai multe grupuri de turişti au fost atacate de albine în timp ce se plimbau sau serveau masa la restaurant.
“Am stat pe terasă unde nu am scăpat nici un minut de viespi şi albine. Erau foarte multe şi agresive”, a povestit o tânără speriată.
Problemele sunt cu atât mai mari pentru persoanele care sunt alergice, mai ales că de câţiva ani vaccinul împotriva veninului acestor insecte nu se mai găseşte pe rafturile farmaciilor din România. În aceste condiţii, persoanele care ştiu că sunt alergice îşi caută tratamentul necesar în Ungaria sau în Germania.

Urmărește-ne pe Google News