Pana acum, conform statisticilor Ministerului Sanatatii, peste 30 de persoane si-au pierdut viata din cauza caniculei. Si vara este departe de a se termina. Doctorii ne avertizeaza ca temperaturile caniculare ne pot imbolnavi, la propriu. Exista afectiuni generate direct de caldura. Pur si simplu, corpul nu mai suporta atata arsita si nu mai raspunde la comezi. Primele simptome sunt crampele musculare, dar se poate ajunge pana la soc termic.
-Daca in organism exista un deficit de sodiu, potasiu sau calciu, generat de transpiratia excesiva, apar crampele termice. ‘De regula, se instaleaza la grupele musculare mari, in special la picioare. Pielea pacientului devine rece si umeda.
Deseori un efort fizic intens favorizeaza aparitia crampelor’, ne-a declarat dr Laurentiu Luca, directorul Clinicii PULS.
Bolnavul trebuie dus imediat intr-un loc mai racoros, insa temperatura incaperii trebuie sa fie cu doar circa 10 grade Celsius mai mica decat afara. Aici i se administreaza lichide.
-Daca nu s-au luat masuri cand s-au instalat crampele si pacientul a stat tot in caldura sau a continuat sa faca efort intens, apare o stare de epuizare. ‘Persoana devine irascibila, are ameteli si apare piloerectia (n.r. – pielea de gaina)’, sustine dr Luca. Prima masura de tratament consta in repaus, la umbra, administrare de lichide, dar cu inghitituri mici. ‘Daca pacientul are stari de greata si apar varsaturile se pot pune perfuzii’, explica dr Luca.
-Sincopa termica este ceva mai grava, putand duce la pierderea cunostintei. Pacientul trebuie asezat la orizontala, in mediu racoros si i se administreaza lichide.
– Socul termic se instaleaza atunci cand nu mai sunt irigate organele vitale. ‘In aceasta stare, creierul si rinichii au cel mai mult de suferit. Persoanele la risc sunt cele cu boli cronice, deshidratate, varstnice, obeze, cu boli cardiovasculare.
Categoric se impune internarea in spital. Se fac analizele uzuale, dupa care se instituie tratament specific’, mai spune dr Luca.
O fi de la caldura?
Cu toate ca nu bause nimic alcoolizat, tanarul din imagine, toropit de caldura si molesit de atmosfera linistita dintr-un bar din cartierul bucurestean Militari, a pus capul pe masa si a adormit
In Cismigiu, in ultimele zile s-a purtat dormitul pe banca. Barbatul din imagine s-a ascuns de soare, in timpul pauzei de pranz si a tras un pui de somn
Cand e cald, daca mai esti si indragostit, poti face lucruri cel putin ciudate. O femeie imbracata sumar nu a mai rezistat tentatiei si l-a sarutat cu foc pe Julio Iglesias. Era doar un afis!
Si semaforul pentru pietoni de la intersectia str. Brezoianu cu bd. Regina Elisabeta a luat-o razna de la caldura: indica simultan si rosu, si verde!
Primim sfaturi de la medicii francezi
Autoritatile romane au cerut ajutorul guvernului francez pentru a combate canicula. Astfel, trei medici din Franta se afla in aceste zile in tara noastra pentru a ajuta Ministerul Sanatatii sa elaboreze un plan de actiune pentru spitale si echipele de interventie de pe teren. Planul prevede ca, in perioadele in care temperaturile urca la peste 40 de grade, spitalele sa suplimenteze numarul medicilor si asistentelor care lucreaza in echipele de urgenta. De asemenea, medicii francezi le-au recomandat autoritatilor ca in orase sa fie amenajate camere dotate cu aer conditionat in care trecatorii sa poata intra sa se racoreasca si sa bea apa. Masurile recomandate de medicii francezi au la baza experienta dramatica din 2003, cand 15.000 de oameni si-au pierdut viata in Franta din cauza caniculei.