„Majoritatea deceselor au implicat persoane care sufereau de boli cronice şi vârstnici, deoarece temperaturile ridicate au contribuit la deteriorarea stării lor de sănătate şi au condus la decesul lor”, a precizat departamentul regional de sănătate într-un comunicat.
Direcţia Generală de Meteorologie (DGM) anunţase un puternic val de căldură de luni până miercuri în mai multe localităţi, cu temperaturi care au atins 48,3°C.
Cea mai ridicată temperatură din ultimele zile a fost atinsă marţi în Kasba Tadla, un oraş situat la nord de Beni Mellal, unde au fost 48,3 grade, a declarat un oficial al DGM.
De asemenea, un record a fost doborât la Ifrane, un oraş situat la 1.800 de metri altitudine, în apropiere de Fès şi Meknès, unde cele 37,8 grade au depăşit cu 0,1 grade temperaturile înregistrate la 14 august 2002, a adăugat sursa citată.
Ministerul Sănătăţii a anunţat măsuri pentru a contracara efectele căldurii, inclusiv „serviciul de gardă în unităţile sanitare din regiunile afectate de creşterea temperaturilor”, în plus faţă de mobilizarea profesioniştilor din domeniul sănătăţii şi „punerea la dispoziţie a medicamentelor şi a echipamentelor spitaliceşti”.
Potrivit prognozei meteorologice, temperaturile urmează să scadă în zilele următoare.
Temperaturi record în Maroc
Marocul a înregistrat deja temperaturi record în această iarnă, luna ianuarie fiind cea mai caldă lună înregistrată în regat din 1940 (aproape 37°C pe alocuri), potrivit DGM.
Această creştere a temperaturilor ameninţă lacurile de acumulare din Maroc. Evaporarea apei a ajuns la „un milion şi jumătate de metri cubi pe zi”, a declarat ministrul apelor, Nizar Baraka, la sfârşitul lunii iunie.
De asemenea, seceta are deja un impact asupra sectorului agricol, care este vital pentru economia naţională, deoarece angajează o treime din populaţie şi reprezintă 14% din exporturi, care sunt mai profitabile decât piaţa locală.
În plus, situaţia pieţei muncii continuă să fie afectată de secetă, rata şomajului crescând de la 12,9% la 13,7% în primul trimestru al anului 2024 faţă de aceeaşi perioadă a anului 2023.
Recordul naţional de temperatură maximă a fost înregistrat în Maroc în august 2023, la Agadir (sud) şi a fost de 50,4°C.
La nivel mondial, luni, 22 iulie a fost cea mai caldă zi înregistrată de la începutul înregistrărilor, în 1940.
FOTO: Hepta