Astăzi, 10 iulie sunt în vigoare două atenționări meteo, cea mai mare parte din țară fiind vizată de un cod galben, ceea ce înseamnă că „temperaturile maxime vor fi de 33… 37 de grade Celsius, va fi disconfort termic ridicat și local caniculă”, „indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pe arii extinse pragul critic de 80 de unități”, iar „local, minimele nu vor coborî sub 20 de grade Celsius, caracterizând o noapte tropicală”.

În același timp, județele Bihor, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov și municipiul București se află sub cod portocaliu de caniculă.

În aceste zone, temperaturile maxime vor fi de 37… 39 de grade Celsius, iar nopțile vor fi, de asemenea, tropicale.

Codurile portocaliu și galben de caniculă sunt valabile miercuri, 10 iulie. Foto: meteoromania.ro

Valul de căldură se va extinde și intensifica joi, 11 iulie, Banatul, Crișana, Oltenia, Muntenia, zona continentală a Dobrogei, sudul Moldovei, vestul și sud-vestul Transilvaniei și părți Maramureș, fiind vizate de un cod portocaliu.

Potrivit meteorologilor, „temperaturile maxime vor fi de 36… 39 de grade Celsius, cu cele mai mari valori în vest și sud. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități”.

Totodată, în timpul nopților, valorile termice nu vor fi mai mici de 20 de grade Celsius.

În restul teritoriului, adică în cea mai mare parte a Moldovei, zona litoralului și local în Transilvania și Maramureș, va fi în vigoare un cod galben, fiind prognozate maxime de 33… 37 de grade Celsius.

Meteorologii precizează că „valul de căldură va persista în toată țara și în zilele următoare”.

Atenționările meteo cod portocaliu și galben sunt valabile joi, 11 iulie. Foto: meteormania.ro

39 de grade în București

În Capitală, vremea va fi în continuare caniculară și disconfortul termic accentuat, precizează ANM, care a emis o prognoză specială valabilă până vineri, 12 iulie, la ora 10.00.

„Temperatura maximă va fi de 38… 39 de grade Celsius și cea minimă nu va coborî sub pragul unei nopți tropicale și va fi de 20… 23 de grade Celsius”, precizează meteorologii.

Urmărește-ne pe Google News