Înainte de a-și anunța retragerea din activitatea muzicală, în 2020, Antonio „Tony” Colombo era cel mai cunoscut cântăreț de neomelodico, un gen pop italian care are un mare succes în fiefurile mafiote din regiunile sudice ale Italiei.
Cântecele sale erau atât de apreciate în rândul lumii interlope, încât, atunci când s-a căsătorit cu Tina Rispoli, văduva șefului mafiei napoletane Gaetano Marino, ucis în 2012, zeci de membri ai Camorrei au participat la nunta lor.
Originar din Palermo, Colombo devenise atât de popular printre mafioții italieni, încât, potrivit poliției, a ajuns să lucreze pentru ei.
El și soția sa s-au numărat printre cele 27 de persoane arestate săptămâna aceasta în timpul unei acțiuni antimafia a poliției din Napoli. Amândoi sunt suspectați că au lucrat cu clanul mafiotului Marco Di Lauro, la rândul său încarcerat de ceva vreme, a declarat poliția.
Potrivit procurorilor, Colombo, în vârstă de 37 de ani, ar fi primit fonduri ilicite de la clanul mafiot, pe care le-a deghizat în venituri obținute din cariera sa muzicală. Colombo și Rispoli au negat orice implicare în crima organizată.
Printre afacerile clanului se numără o linie de haine prêt-à-porter numită Corleone, o referire la familia mafiotă fictivă din filmul „Nașul”. Clanul ar fi lansat, de asemenea, o băutură energizantă numită 9mm, după un calibru de muniție pentru pistoale.
După ce a lansat peste 20 de albume și a susținut concerte în Italia, Germania, Canada și SUA, Colombo și-a anunțat retragerea din activitatea de cântăreț în 2020, la un an după căsătoria cu Rispoli, al cărei prim soț a fost ucis într-o vacanță pe o plajă italiană în 2012.
Cel mai recent cântec al lui Colombo, Ti aspetto allAltare (Te aștept la altar), a adunat aproape 60 de milioane de vizualizări pe YouTube.
Genul neomelodico s-a născut în anii 80 ca răspuns la schimbările sociale din Italia.
Nu este prima dată când un cântăreț de neomelodico este arestat sub acuzația de legături cu mafia. Adesea, vedetele acestui gen de muzică sunt rude ale șefilor mafioți sau carierele lor sunt finanțate de mafioți.
Pe lângă acuzațiile de afiliere la mafie și extorcare, cei arestați marți sunt suspectați de trucarea unor licitații și de contrabandă cu țigări. Raidul a evidențiat astfel noile activități „antreprenoriale” ale clanului Di Lauro, al cărui lider a fost arestat în 2019, după 14 ani în care s-a ascuns de oamenii legii.
Se pare că mafioții au renunțat în mare parte la arme, după un război lung și violent pentru controlul comerțului cu droguri. În schimb, se presupune că ei s-au concentrat pe trucarea licitațiilor, recurgând la violență pentru a-i intimida pe ceilalți ofertanți și pentru a reduce prețurile, înainte de a vinde bunurile pentru un profit semnificativ.
În plus, clanul a achiziționat săli de sport, săli de pariuri și supermarketuri, făcând contrabandă cu țigări din Bulgaria și Ucraina, adesea cu ajutorul unor intermediari.
Poliția a declarat că a confiscat bunuri în valoare de aproape 8 milioane de euro în timpul raidurilor.