ENO Breathe este un proiect de colaborare între ENO și Imperial College Healthcare NHS Trust, care îmbină expertiza muzicală cu cea medicală, în scopul ajutorării pacienților cu Covid-19, care manifestă simptome pe termen lung, potrivit unui comunicat de presă apărut joi în presa britanică, preluat de CNN.
Dacă pentru unii pacienţi însănătoşirea este rapidă şi fără urmări grave, pentru alţii, problemele persistă chiar şi după câteva luni şi pot duce în timp la complicaţii majore, fenomen cunoscut sub numele de “COVID prelungit”.
Programul, care foloseşte tehnici vocale, se adresează mai ales pacienţilor cu dificultăţi de respiraţie şi anxietate, fiind primul de acest fel la nivel mondial.
Iniţial, programul a debutat cu un număr de 12 pacienţi, dar pentru că impactul asupra stării de sănătate fizică şi emoţională a participanților a fost semnificativ, a ajuns la 1000 de pacienţi din 25 de centre medicale de pe toata suprafaţa Marii Britanii, mai notează CNN, citând presa britanică.
„M-a ajutat enorm în problemele pe care le aveam cu respiraţia și, de asemenea, cu anxietatea, ajutându-mă să mă reintegez în societate”, spune Richard, unul dintre pacienți care participă la programul Operei Naționale Engleze.
Programul presupune întâlniri de grup săptămânale care au loc în mediul online, plus resurse digitale concepute cu scopul de a-i ajuta pe participanți să se concentreze asupra respirației. Această practică vocală folosește cântece de leagăn tradiționale, care sunt concepute pentru a aduce o stare de relaxare.
„Suntem extrem de mândri că putem lansa ENO Breathe la nivel național, permițându-ne să sprijinim un număr mult mai mare de pacienți în recuperarea lor de Covid ”, a declarat Jenny Mollica, directorul ENO Baylis.
„Respirația continuă scade rezistența organismului și poate fi înspăimântătoare. Sperăm că acest program va ajuta oamenii să se întremeze și să contribuie la reducerea simptomelor lor”, a declarat dr. Sarah Elkin, consultant în medicină respiratorie la Imperial Healthcare NHS Trust.
Primii 12 participanți au avut vârste cuprise între 30 și 70 de ani și au fost diferiți din punct de vedere rasial, se arată în comunicat. Ei au declarat că vor continua să-și folosească exercițiile de respirație după terminarea cursurilor și vor „recomanda cu siguranță” programul la rândul lor.
Persoanele în vârstă, cele de sex feminin și cei cu o gamă largă de simptome în prima săptămână de boală, par să fie cei mai vizați să dezvolte „Covid prelungit”, potrivit unei lucrări, publicate online în octombrie anul trecut, de către cercetătorii de la Kings College din Londra.
Lucrarea definește „Covidul prelungit” ca o boală ale cărei simptome persistă mai mult de patru săptămâni, în timp ce o durată scurtă a infecției cu Covid a fost definită ca fiind mai mică de 10 zile, fără o recidivă ulterioară.
Marea Britanie continuă să înregistreze mii de noi cazuri de coronavirus pe zi. Marți, premierul Boris Johnson a anunțat că au murit de COVID, de la începutul pandemiei, peste 100.000 de persoane.
FOTO: EPA