Conferinţa, o inţiativă a europarlamentarului Petru Luhan, va fi practic, o dezbatere dintre reprezentanţi Comisiei Europene, europarlamentari, reprezentanţi ai unor sindicate de artişti din Uniunea Europeana şi jurişti specializaţi în drepturi conexe ale artiştilor, iar subiectele vor fi legate de creerea unui sistem de pensii pentru artişti şi controversata gestionare colectivă a drepturilor conexe ale artiştilor, la standarde europene.
Laurenţiu Duţă: „Avem oportunitatea să ne exprimam doleanţele, dar totodată să învăţăm din experienţa şi practica ţărilor noastre vecine. Ne dorim o întrepătrundere de idei valoroase, în aşa fel încât toate generaţiile de interpreţi şi autori să fie protejate în prezent, dar si pe viitor. Avem nevoie de măsuri eficiente la nivel european şi în România cu privire la acest aspect.”
Sofia Vicoveanca: „Sunt foarte nemulţumită, ca şi colegii mei cred, din cauza pensiei, pentru că la noi nu există un sistem bine stabilit. Ma deranjează faptul că suntem desconsideraţi si nu se iau măsuri. Avem istorie, tradiţii superbe, oameni care muncesc, avem o ţară bogată. Şi noi facem parte din Uniunea Europeană, ne considerăm toţi fraţi, suntem artişti, avem aceleaşi trăiri. E nedrept pentru că ne ţinem de fraţi, dar nu suntem, noi suntem sora cea săracă şi bună de muncă!”
Connect-R: „În România nu există un sistem transparent de repartizare a drepturilor UCMR şi din generaţia noastră de artişti, sunt prea puţini membri în comisia UCMR. De asemenea ştim că imaginea vinde în proporţie de 60-70%, dar după o vârstă trupul nu mai poate vinde şi atunci trebuie stabilite de pe acum detaliile care ţin de pensiile artiştilor. O alta problemă este faptul că nu exista un front comun al artiştilor, dar asta este o problemă de ordin intern.”
Andreea Bănica: „Este momentul ca şi artiştii din România să îşi cunoască drepturile. Îmi doresc alinierea drepturilor artiştilor români cu drepturile artiştilor din Uniunea Europeană.”

 
 

Urmărește-ne pe Google News