Specialiștii de la organizația care militează pentru reducerea poluării cu plastic vorbesc despre riscul de a se ajunge la un nivel „fără precedent” al cantităților de plastic din oceanul planetar comparativ cu anul 2005.
În cadrul studiului au fost analizate date despre poluarea cu plastic de la 11.777 de staţii de monitorizare aflate şase regiuni marine majore, în perioada 1979-2019. Potrivit organizației citate, în 2019, în oceane pluteau aproximativ 171 de trilioane de particule din plastic.
„Am descoperit tendinţa alarmantă de creştere exponenţială a microplasticelor în oceanul global de la începutul acestui mileniu. Avem nevoie de un tratat global ONU puternic din punct de vedere legal despre poluarea cu plastic, care să oprească problema la sursă”, a spus Marcus Eriksen, cofondator al 5 Gyres Group.
Specialiștii vorbesc astfel despre faptul că nivelul de poluare cu plastic din apele oceanelor a fost subestimat.
„Cifrele arătate de acest nou studiu sunt uluitor de fenomenale şi aproape dincolo de puterea noastră de înţelegere”, a spus Paul Harvey, cercetător şi expert în plastic la grupul australian Environmental Science Solutions.
În noiembrie 2022, Organizația Națiunilor Unite a început negocieri cu privire la un acord de limitare a poluării cu plastic, ținta fiind să se ajungă la un tratat în acest sens până la finalul lui 2024.
Între timp, la finalul săptămânii trecute, statele membre ONU au încheiat un pact, obligatoriu din punct de vedere juridic, pentru conservarea oceanelor.
Microplasticele nu contaminează doar apa, ci afectează și viețuitoarele marine. Plasticoza, o nouă boală provocată de materialele plastice, a fost descoperită la păsări care au cicatrici în tractul digestiv din cauza ingerării deșeurilor, potrivit cercetătorilor de la Muzeul de Istorie Naturală din Londra.
Foto: 123rf.com