Aceste descoperiri sunt ”destul de normale”, au precizat miercuri reprezentanții instituției care supraveghează siguranța nucleară a țării.

„Radioactivitatea observată nu are niciun impact asupra mediului sau asupra sănătății umane, deoarece concentrațiile au fost foarte scăzute”, a transmis Autoritatea pentru Securitatea Nucleară și Radiațiilor (STUK) într-un comunicat.

Specialiștii adaugă că „mici cantități de zirconiu și niobiu pot scăpa în aer” în diferite situații, ca atunci când au loc lucrări de întreținere a centralei.

Probele în care a fost depistată prezența radiațiilor au fost colectate în timp ce curenții de aer se îndreptau spre Kotka dinspre est și sud-est, însă, potrivit STUK, sursa radiației era necunoscută.

Un purtător de cuvânt al Autorității pentru Securitatea Nucleară a Radiațiilor a declarat că instituția nu intenționează să facă investigații suplimentare.

Finlanda, Suedia și Rusia au mai multe reactoare nucleare în regiune.

Informațiile apar în contextul îngrijorărilor legate de situația de securitate de la centrala nucleară de la Zaporojie din sudul Ucrainei, unde o echipă a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică va face verificări în următoarele zile. Rusia și Ucraina se acuză reciproc de bombardamente în zona centralei.

Fotografie cu caracter ilustrativ: EPA

 
 

Urmărește-ne pe Google News