Sondajul făcut de Wall Street Journal arată că turiștii de peste Ocean, care vin în număr semnificativ în Europa, nu înțeleg rolul capacelor atașasate de sticlă. „Am deschis o sticlă de apă și m-am întrebat: Ce mă zgârie pe față?”, a fost reacția lui Abby Gendell, o tânără din New York care a vizitat Italia și Vatican.
Europa a renunțat la capacele de plastic detașabile. Legea, care este valabilă pe întreg teritoriul Uniunii Europene, vine să combată număr mare de deșeuri din plastic aruncat în locuri nepotrivite.
UE a vizat în mod special capacele de sticle deoarece acestea sunt unul dintre cele mai frecvente deșeuri găsite pe plaje. Legislația a fost adoptată în 2019, dar s-a acordat timp companiilor producătoare de băuturi pentru a avea capacele atașate pe sticlele de plastic.
Nathan Baschez, fondatorul unui start-up din Los Angeles, este de altă părere. Americanul e convins că acest demers și are și o utilitate. După ce a băut câteva sticle de apă în Spania în această vară, le-a găsit utile. Își putea ține copilul mic cu o mână, cu o sticlă în cealaltă și nu trebuia să își facă griji cu privire la modul de a ține capacul.
Potrivit Directivei europene ce a intrat în vigoare pe deplin, fără ca firmele producătoare să mai fie păsuite, nu va mai fi posibilă îndepărtarea capacelor sticlelor de plastic în care e îmbuteliat sucul. Astfel, capacul rămâne atașat la inelul de siguranță de pe sticlă.
Gigantul american Coca-Cola a fost printre primii ce au aplicat noile prevederi. „Ideea din spatele ei: sticlele să fie returnate împreună cu capacul”, potrivit companiei.
„Dacă un capac rămâne atașat de sticlă, acesta nu poate fi pierdut și rămâne în bucla de reciclare. Și dacă noul sistem este folosit corect, mica schimbare nu ar trebui să reducă plăcerea de a bea”, a mai transmis compania.