Cerințele administrației Trump pe care Universitatea Harvard le contestă

Președintele interimar al Harvard, Alan Garber, a declarat pentru CNN că universitatea nu va „renunța la independența sa sau la drepturile sale constituționale”. Această poziție fermă marchează un conflict major între administrația Trump și una dintre cele mai prestigioase instituții academice din SUA.

„Harvard este o glumă care predă ura şi idioţenia şi nu ar mai trebui să primească finanţare federală”, a scris Trump pe reţeaua sa Truth Social, acuzând universitatea că recrutează în principal „stângişti radicali, idioţi şi oameni cu creier de pasăre”.

Cerințele administrației depășesc cu mult problema antisemitismului pe campus. Casa Albă solicită:

  • eliminarea programelor de diversitate și incluziune
  • modificări în procesul de angajare
  • restricții asupra protestelor studențești.

Aceste solicitări sunt văzute de mulți ca o încercare de a controla politicile interne ale unei universități independente.

Trump vrea să distrugă centrele de putere liberală

Conflictul reflectă o tendință mai largă a administrației Trump de a contesta centrele de putere liberală, inclusiv instanțele, birocrația federală și mass-media. După ce a remodelat Partidul Republican și Curtea Supremă, Trump pare să își extindă ideologia populistă în învățământul superior.

Felix Baumgartner a murit într-un accident de parapantă. Iubitul Mihaelei Rădulescu avea 56 de ani
Recomandări
Felix Baumgartner a murit într-un accident de parapantă. Iubitul Mihaelei Rădulescu avea 56 de ani

Criticii susțin că aceste acțiuni amenință atmosfera de dezbatere deschisă esențială pentru o universitate sănătoasă.

Lawrence Summers, fost secretar al Trezoreriei și președinte al Harvard, a declarat pentru CNN: „Universitățile au nevoie de multe reforme, iar acestea au venit prea încet, dar asta nu este un motiv pentru ca guvernul să suspende complet legea și să impună universităților cerințe politice inventate și care îi servesc interesele”.

Capcana întinsă de Trump democraților. Disprețul MAGA față de universitățile de top

Conflictul are și implicații politice. Atunci când universitățile cedează, temându-se să nu piardă miliarde de dolari din finanțarea publică, puterea sa este sporită – și el poate exercita și mai multă presiune. Atunci când acestea se apără, îi oferă o luptă pe care el este fericit să o poarte.

Iar atunci când democrații îl critică, ei iau partea a ceea ce milioane de americani consideră a fi figuri elitiste ale establishmentului care nu sunt agreate de o mare parte a țării.

Disprețul față de universitățile de top este adânc răspândit în mișcarea MAGA – poate mai ales printre cei din Ivy Leaguers, precum Stefanik și vicepreședintele JD Vance.

Urmările vijeliei care a făcut prăpăd în București și pe autostrada A1: o femeie a murit în Otopeni, mașini zdrobite de copaci, trafic aerian afectat
Recomandări
Urmările vijeliei care a făcut prăpăd în București și pe autostrada A1: o femeie a murit în Otopeni, mașini zdrobite de copaci, trafic aerian afectat

Această reacție populistă împotriva instituțiilor de stat se află la baza mișcării MAGA și a conservatorismului „America pe primul loc”, împreună cu convingerea că facultățile liberale sunt responsabile de propagarea unui sistem de convingeri antiamerican.

O atmosferă de teamă în campusuri

Politicile de imigrare ale administrației au creat, de asemenea, o atmosferă de teamă în campusuri. Mai mulți studenți au fost reținuți sau deportați, unii pentru simpla participare la proteste. Avocații avertizează că aceste cazuri reflectă o administrație care desconsideră legea și libertatea de exprimare.

Jameel Jaffer, director executiv al Knight First Amendment Institute de la Universitatea Columbia, a declarat pentru CNN: „Oamenii vin din toată lumea pentru a studia la universitățile americane, în parte pentru că acolo sunt alți oameni din toată lumea… Ai ocazia să auzi de la persoane cu experiențe de viață și perspective extrem de diferite. Asta face ca universitățile americane să fie grozave”.

Conflictul dintre administrația Trump și universitățile de elită pare să se intensifice, cu implicații profunde pentru viitorul învățământului superior american și pentru libertatea academică în general.

6 comentarii
Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentarii (6)
Avatar comentarii

Monseur 17.04.2025, 09:31

"presedintele" Krasnov este sigur de multe, dar pana acum a cam luat-o in mana, nu-i iese nimic. IN afara de ilegalitati, dar alea sunt contestate in instanta, sau primeste bobarnace de la toti partenerii comerciali. Un papagal, cu pretentii de pinguin.

Avatar comentarii

CamelianPropinatiu 17.04.2025, 00:25

Un intelectual care nu protestează se cheamă diplomectual. Zola ar zice că marii dictatori s-au sprijinit pe astfel de slujbași.

Avatar comentarii

CamelianPropinatiu 16.04.2025, 22:12

Poate Harvardul vinde din cărți. Nu prea avem carte academică occidentală.

Vezi toate comentariile (6)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.