UPDATE 18 mai: AB2PRO a transmis redacției un punct de vedere referitor la articol. Nu oferă răspunsuri la întrebările punctuale adresate de Libertatea, dar asigură că legislația a fost respectată. „Am lucrat cu peste 10.000 de oameni de-a lungul anilor și a mers întotdeauna bine pentru că avem un respect profund pentru angajații noștri”, se arată în document, pe care îl prezentăm integral la sfârșitul articolului.
O activistă română din Paris pentru drepturile muncitorilor explică la ce ar trebui să fie atenți cei care visează la un job peste hotare și ce înseamnă un contract de muncă temporară.
Până la publicarea articolului, compania AB2PRO nu a dat curs solicitărilor repetate din partea ziarului Libertatea de a răspunde la acuzațiile muncitorilor.
Navetiști dintr-o țară în alta
Soții Maria și Liviu* au lucrat toată vara trecută pe insula franceză Corsica. Fiindcă li se încheia contractul, au început să caute o nouă oportunitate. Așa au dat pe net peste ofertele puse la dispoziție de AB2PRO, companie cu sediul social în Budapesta, Ungaria, dar care recrutează persoane și din România pentru piața muncii din Franța.
Firma oferă muncă temporară, adică pe perioade scurte și fără siguranța că vor lucra zi de zi. Practic, acoperă nevoia sezonieră de forță de muncă a unor companii franceze.
Având rate la bancă, întoarcerea în țară, „unde nu avem ce face”, nu era o soluție pentru cei doi, care în ultimii patru ani au mai lucrat, împreună sau separat, și în Spania și Germania. „În zona noastră, Teleorman, Zimnicea, e catastrofă cu locurile de muncă. În funcție de contractele pe care le găsim, dacă prind un contract de 7-8 luni e bine. Am fost tot singur și nu merge bine singur, ce câștigi cheltuiești. Am zis să facem echipă, că un salariu măcar îl pui deoparte”, spune Liviu.
În septembrie 2022 erau deja în Franța, ajunși prin agenția AB2PRO. Au lucrat la descărcat cărucioarele de pe Aeroportul Charles de Gaulle și la împachetat mâncarea în caserole. „Am lucrat doar 15 zile în octombrie. În prima lună ne-a înnebunit și cu programul, că nu mai știam când lucrăm. Ne-au spus că vom lucra 30 de zile fără întrerupere, peste 35 de ore pe săptămână. Știam de la ei că lucrăm și când ajungeam la locul de muncă găseam pe pontaj că suntem liberi. Sunam și-i spuneam că iar suntem liberi. Ne spunea că a apărut o problemă, mai stați acasă”, a povestit Liviu. Acesta a ținut în permanență legătura cu firma intermediară, niciodată cu compania la care lucra efectiv. Limba era o barieră pentru amândoi.
Munceau din când în când și primeau banii în tranșe
Cei doi soți susțin că trebuiau să primească bani pe transport, pe care nu i-au văzut niciodată. „Ne-a spus că o să avem de lucru din plin, că nu vom avea pauze să stăm acasă, că vom avea salariul la 1.600 de euro plus ore suplimentare, plus 150 de euro pentru transport din țară acolo. Dar banii de transport nu ni i-au dat. Apoi că avem 5 euro zilnic pentru navetă pe care trebuia să o facem de acasă la locul de muncă și înapoi. Zilele legale de sărbători, la fel, trebuiau plătite mai bine. Nu s-a întâmplat”, acuză bărbatul.
Pentru că lucrau câteva zile la o firmă și câteva la o alta, și banii îi primeau în tranșe. „Ne trezeam ba cu 300, cu 500 de euro. Problema e destul de delicată, mă sună de la bancă, eu nu pot să plătesc rata pe bucăți. Dați-ne și nouă banii o dată pe lună, nu muncesc și să-mi dați banii cu țârâita, eu nu mă pot baza pe nimic”, este nemulțumit bărbatul.
Inclusiv contractul de închiriere al casei unde locuiau a fost făcut prin firma respectivă. Potrivit legislației franceze, chiriașul trebuie să prezinte niște garanții. Ei fiind abia ajunși la Paris și fără să cunoască limba, nu ar fi putut găsi o locuință, așa că agenția s-a ocupat și de închiriere.
Dați afară din casa închiriată în plină iarnă
„Într-un final, m-am certat eu cu ei și am zis să-mi termine mie contractul de muncă, cu data de 10 ianuarie 2023, asta s-a întâmplat pe 5. În momentul ăla ne-a și dat afară din casă, în condițiile în care chiria era plătită din salariul nostru”, mai povestește românul. Au dormit în mașină până li s-au mai livrat niște bani ca să se poată întoarce acasă.
„Noi am stat de pe 6 ianuarie până pe 10 când ne-au băgat banii, pentru că nu aveam un leu. Am dormit în mașină, noroc că alimentasem cu banii pe care îi mai aveam rezervă pentru drum, altfel nu știu ce făceam, că era foarte frig”, povestește bărbatul momentele prin care a trecut.
Atunci, din disperare, au căutat ajutor pe grupurile de români din Franța. Așa au ajuns la Asociația Română de Sprijin și Dezvoltare Paris, condusă de Daniela Florentina Crăciunescu.
Au cerut ajutorul asociației unei românce
Pe lângă evenimentele culturale pentru românii din Franța, asociația înființată în 2016 a început să ofere și sprijin pentru conaționalii care nu cunosc legislația unei țări unde ajung temporar să lucreze.
„Grav cu familia aceasta a fost că i-a dat și afară din casă. În 3 zile li s-a spus să părăsească locuința, nu aveau dreptul să facă asta pe perioada iernii. Am fost cu ei la poliție și nu au vrut să ne primească plângerea. Dacă nu sunt plângeri pe rol, nici problema nu există”, a povestit pentru Libertatea Daniela Crăciunescu.
Anterior, Daniela făcuse demersuri ca alți doi muncitori români angajați prin această firmă pe un șantier de lângă Paris să-și obțină banii pentru transport și cazare. Aceștia aveau domiciliul în Franța de mai mulți ani și au fost relocați pe un șantier la 100 de kilometri de Paris. La finalul lunii s-au trezit că li s-au oprit banii pentru hotelul unde au stat și că nu li s-au dat nici banii pentru benzină.
„Eu am recuperat banii oamenilor în unele cazuri. Putem acționa și în judecată, dar oamenii nu au bani. Poți face o sesizare la direcția muncii. Problema este că românii aici sunt rău tratați”, mai spune activista.
Contract de mandatar pe perioadă nedeterminată
După ce Maria și Liviu a luat legătura cu ea, aceasta i-a contactat din nou pe cei de la AB2PRO. „Nu înțeleg de ce îi pun să semneze un contract de mandatar. Este pentru cei care vin din România și nu cunosc limba, să zicem, dar nu-i ajută de fapt, pentru că nu le fac asigurări de sănătate, le iau și banii de chirie, cu toată că le promit că este oferită cazarea”, spune Crăciunescu.
Practic, prin acest contract de mandatar, viitorii angajați împuternicesc agenția de recrutare să negocieze în numele lor locul de muncă sau cazarea. „Ceea ce e mai grav: acest contract nu are termen de valabilitate, scrie clar că este pe durată nedeterminată, ceea ce mi s-a părut foarte ciudat. De ce au dânșii nevoie de aceste semnături pe perioadă nedeterminată. Când i-am sunat, mi-au zis că e doar pe durata contractului. Dacă e doar pe durata contractului, de ce nu-i specificat?”, ridică o altă problemă activista.
Ce înseamnă, de fapt, să lucrezi cu „contract de interim”
Crăciunescu crede că mulți nu știu ce înseamnă „interim”, așa cum i se mai spune muncii temporare. „Persoanele din România nu înțeleg că un contractul de interim înseamnă interimat la o firmă, nu e pe perioadă nedeterminată. Dânșii nu înțeleg că pot să lucreze o singură zi pe lună sau pot să lucreze și toată luna. Oamenii sunt mințiți, sunt aduși aici, lucrează 5-10 zile și plătesc chiria pe toată luna, banii pe ce câștigă îi lasă pe chirie. Iar oamenii vin aici să câștige ceva, nu să plătească o chirie în Franța”, spune românca.
Românii ar trebui să pună mai multe întrebări recrutatorilor, ca să înțeleagă exact ce prevede contractul, crede activista și să fie pregătiți pentru situații neprevăzute, inclusiv cu niște bani cu care să vină din țară. „Oamenii ar trebui să pună mai multe întrebări, să citească de o sută de ori ce semnează și să ceară să li se explice ce nu înțeleg. Să întrebe despre avantaje și obligațiile lor, să se informeze de condițiile de muncă și să ceară socoteală. Ar fi bine să aibă bani de întors încă de când pleacă de acasă”.
Libertatea a contactat telefonic și în scris compania AB2PRO și subsidiara sa Palma France pentru un punct de vedere legat de cele semnalate de români și de Asociația Română de Sprijin și Dezvoltare Paris. Până la publicarea materialului nu am primit niciun răspuns.
Răspunsul AB2PRO
După publicarea articolului, AB2PRO a transmis Libertatea următorul punct de vedere:
„Dorim să răspundem articolului despre compania noastră care a fost publicat în ziarul Libertatea și care menționează o serie de informații eronate.
În primul rând, trebuie să știți că grupul AB2Pro există și este prezent în Europa Centrală de mai bine de 25 de ani. Am lucrat cu peste 10.000 de oameni de-a lungul anilor și a mers întotdeauna bine pentru că avem un respect profund pentru angajații noștri.
Într-adevăr, trebuie să ne cunoașteți istoria pentru a o întelege, grupul nostru a fost creat de un expatriat francez în 1995 și care a lucrat în România în diverse activități, astfel încât liderul nostru este perfect conștient de problemele de repatriere și expatriere.
Sediul nostru central, contrar celor menționate în articol, se află în vestul Franței, lângă Nantes și facem parte dintr-un mare grup european de lucru temporar din 2019.
În ceea ce privește programul de lucru indicat în articol, trebuie remarcat faptul că durata legală a muncii săptămânale este de 35 de ore în Franța, este foarte posibil și legal să se lucreze mai mult sau să se lucreze mai puțin, iar orele sunt plătite în funcție de munca efectiv efectuată. Sărbătorile legale sunt întotdeauna plătite în compania noastră în conformitate cu legislația.
Pe partea de cazare, este adevărat că semnăm un document pentru a asigura cazarea angajaților noștri pe toată durata misiunii de lucru. Când lucrătorul își oprește misiunea sau când misiunea se încheie, închirierea cazării se oprește, de asemenea. În acest caz, cuplul menționat în articol a ales să pună capăt misiunii din proprie inițiativă după mai mult de 3 luni și jumătate de muncă la AB2Pro. Este decizia lor cu consecințele pe care le implică acest lucru și care au fost cunoscute de la început.
Mai mult decât atât, chiar dacă nu am făcut publicitate, este important să știm că firma noastră a fost în strânsă comunicare cu ambasada României în Franța în timpul lockdown-urilor europene și că am decis fără ezitare să ne găzduim toți angajații în Franța fără a cere vreodată despăgubiri. Aș dori de asemenea, să felicit întreaga noastră echipă care a făcut o muncă remarcabilă pentru a se asigura că toți salariații noștri pot traversa mai ușor această perioadă fără precedent. În semn de recunoștință, liderii noștri au fost primiți de ambasadorul României la Paris.
De asemenea, dorim să adăugăm că toate documentele interne pe care le semnează angajații noștri sunt traduse în limba lor maternă, iar pentru documentele care nu sunt traduse, angajații noștri din agenții sunt la dispoziția salariaților noștri, pentru a le oferi explicații. Într-adevăr, fiecare dintre angajații noștri este acompaniat de un angajat al companiei noastre care vorbește limba maternă.
Acordăm o importanță deosebită transparenței și relațiilor bune pe care le menținem cu angajații noștri, motiv pentru care punem la dispoziție acest e-mail pentru a ne semnala eventualele probleme intampinate in sanul companiei noastre. Ne puteți scrie la contact@ab2pro.com
La dispoziția dumneavoastră, echipa AB2Pro.”
* Numele celor doi soți nu sunt cele reale, fiindcă au dorit să-și păstreze anonimatul.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro