Accesul în capelă, una din minunile palatului pontifical de la Vatican, ar putea fi însă restrâns pentru a proteja frescele vechi de 500 de ani de efectele afluxului mare de vizitatori.

Directorul muzeelor Vaticanului, Antonio Paolucci, a spus că nu intenţionează să limiteze numărul vizitatorilor „pe termen scurt şi mediu”, considerând în schimb că, pe termen lung, muzeele vor fi nevoite să facă acest lucru. „Elementele aduse de prezenţa oamenilor, cum ar fi praful, umiditatea corpurilor, bioxidul de carbon produs prin respiraţie, pot provoca, pe termen lung, pagube picturilor”, a declarat el într-un articol publicat de ziarul Vaticanului pentru a marca 500 de ani de la realizarea frescelor.

În 1994, în Capela Sixtină a fost instalat un sistem de purificare a aerului alcătuit din filtre şi aparate de control al umidităţii, după un proces de restaurare care a durat 14 ani, dar creşterea numărului de vizitatori a făcut ca acest sistem să nu mai fie eficient. Firma Carrier, filială a United Technologies, are în studiu un sistem de climatizare „nou, de înaltă tehnologie, inovator” pentru a proteja frescele, a adăugat Antonio Paolucci, precizând că acesta va fi operaţional anul viitor.

El a încheiat spunând că trebuie găsită o cale care să permită şi satisfacerea nevoii de cultură a vizitatorilor şi protejarea preţioaselor fresce de pagubele provocate de om, potrivit Agerpres.

 
 

Urmărește-ne pe Google News