Aproximativ şase milioane de persoane pe an vizitează Capela Sixtină, cu fresce pictate de Michelangelo în secolul al XVI-lea. Frescele pictate de Michelangelo, inaugurate în octombrie 1512 de Papa Iuliu al II-lea, au trecut printr-un proces de restaurare de 14 ani, care s-a încheiat în 1994. Pe peretele din spatele altarului se află fresca „Judecata din urmă”, pe care Michelangelo a pictat-o separat, în 1533 şi 1541.
Antonio Paolucci, , directorul Muzeelor Vaticane, a afirmat că sistemul actual de aer condiţionat, de reglare a umidităţii, de înlăturare a prafului, filtrare şi control al microclimei a fost conceput pentru un număr mult mai mic de vizitatori.
„Astăzi, Capela Sixtină riscă să devină victima propriului succes. Şase milioane de vizitatori reprezintă o cifră impresionantă, dar periculoasă pentru conservarea corespunzătoare a frescelor. (Invazia turiştilor, n.r.) produce un amestec de praf adus din exterior, transpiraţie şi dioxid de carbon, care se acumulează pe suprafaţa frescelor şi le poate deteriora în timp”, a declarat Paolucci pentru publicaţia Vaticanului, LOsservatore Romano citată de Mediafax.