Virusul gripei aviare, confirmat intr-o anumita localitate. Toate pasarile sunt sacrificate, localnicii sunt vaccinati si se instituie carantina. Asa s-a actionat pana acum in focarele unde H5N1 si-a facut aparitia. In majoritatea cazurilor a fost vorba despre asezari rurale. Aparitia bolii la o “aruncatura de bat” de Capitala ridica un serios semn de intrebare: daca virusul ajunge in Bucuresti, se aplica aceleasi masuri de carantina? Specialistii spun ca intr-un oras cu doua milioane de locuitori este aproape imposibil sa institui carantina totala.
“Capitala se poate inchide doar daca intervine armata. Iar acest lucru se face numai in cazul unei epidemii de febra hemoragica”, ne-a explicat directorul Institutului Matei Bals din Bucuresti, dr. Adrian Streinu Cercel (foto). Conform acestuia, chiar daca se vor inregistra cazuri de gripa aviara la pasari din Bucuresti, nu e necesara “inchiderea” orasului. “Oricum, fara armata e imposibil sa institui carantina, atat din punct de vedere fizic, cat si material. Cum sa controlezi, la o populatie de peste doua milioane de locuitori, tot ce iese sau intra in oras? Teoretic, ar trebui inchise toate iesirile din Bucuresti, dar nu se poate si nici nu se justifica. Totusi, in Capitala pericolul nu este atat de mare, pentru ca numarul celor care cresc pasari e limitat. Nimeni nu creste gaini in bloc”, ne-a mai spus dr. Streinu.
Daca vor aparea totusi cazuri de gripa aviara la pasari din Bucuresti, se vor institui anumite masuri de carantina, insa mult mai “restranse”. “In functie de locul unde ar putea aparea temuta maladie, se vor lua masuri de carantina pe acea strada, pe un grup de strazi sau pe un cartier. Ceea ce va insemna ca accesul in si din acel perimetru va fi interzis, vor fi instalate filtre rutiere, iar zeci de politisti, jandarmi, veterinari si tehnicieni de sanatate publica vor participa la dezinfectia totala a curtilor si a persoanelor”, a precizat Gabriel Predoi, directorul Autoritatii Sanitar-Veterinare.
Ce alte masuri trebuie luate preventiv? “Se vor monitoriza, asa cum de altfel s-a inceput deja, acele perimetre unde exista pasari, crescatoriile sau gospodariile celor care stau la curte. Cele mai importante masuri sunt, in primul rand, vaccinarea pasarilor si in al doilea rand educarea populatiei pe subiectul „igiena””, spune dr. Streinu. Medicul adauga ca o mare problema o reprezinta noroiul. Prin el se transporta foarte usor, dintr-un loc in altul, tot felul de microbi si virusi. “Oamenii nu stiu sa-si curete corect incaltamintea, o sterg cu mana in loc sa foloseasca o manusa”.
In „buncarul aviar” de la Institutul Matei Bals a fost adus, marti, inca un “suspect”. Pacientul, un batran de 80 de ani, era chiar din satul Pruni (Ilfov), focarul cel mai apropiat de Capitala. “Avea febra foarte mare, dar in rest nu prezenta nici un simptom de gripa aviara. Testele rapide au infirmat prezenta virusului”, ne-a spus directorul Institutului, dr. Adrian Streinu Cercel.