Astfel, patru dintre edificiile reprezentative ale Bucureștilor, respectiv, Arcul de Triumf, Muzeul Național de Artă al României, Palatul Suțu – Muzeul Municipiului București și Comitetul Olimpic și Sportiv Român, au fost iluminate în roșu vineri, 20 iulie, în intervalul orar 21.00 – 24.00, în semn de incluziune socială a persoanelor cu dizabilități intelectuale.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 6

Foto: Vlad Chirea

Sportivii Special Olympics au întărit mesajul de incluziune socială printr-un lanț uman pe care l-au format în curtea COSR (B-dul Mărăști nr. 20A), tot vineri, la ora 21.30.

Nu în ultimul rând, pe tot parcursul zilei de vineri, un videoclip de prezentare a câtorva dintre sportivii Special Olympics, campioni naționali și mondiali la gimnastică, baschet și înot, a rulat pe cele 12 ecrane ale centrului comercial Cocor.

„Ne-am bucurat să vedem atât de multă susținere în demersul nostru de conștientizare a nevoii de acceptare și integrare a persoanelor cu dizabilități intelectuale, indiferent din ce colț de lume provin. Iluminarea în semn de incluziune e un simbol pentru continuarea misiunii Special Olympics”, a declarat președintele Special Olympics International, Timothy Shriver.

Pe lângă cele patru clădiri simbol ale Bucureștilor, alte 170 de edificii din întreaga lume vor lua parte la inițiativa „Iluminare pentru incluziune”. Culoarea roșie afișată poartă mesajul toleranței, al respectului și al celebrării diferențelor dintre oameni.

Printre aceste locuri reprezentantive din lume se numără cascada Niagara din SUA și Canada,  Îngerul Independenței din Mexico City și parcul acvatic „Cubul de Apă” din Beijing.

Lista completă a edificiilor iluminate pe 20 iulie este disponibilă aici.

„Iluminare pentru incluziune” face parte din evenimentul aniversar al mișcării Special Olympics ce se va derula la Chicago în perioada 17 – 21 iulie a.c. Chicago este orașul în care s-au ținut în 1968 primele Jocuri Internaționale de Vară Special Olympics. La eveniment vor fi prezenți atleți, antrenori și suporteri din întreaga lume.

Baschet unificat: echipa Campioanelor Olimpice întâlnește echipa Special Olympics

În România, aniversarea va fi marcată și printr-un eveniment dedicat, organizat duminică, 22 iulie, de la ora 18, la Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport din București. Trei dintre campionii Special Olympics vor intra pe teren într-un meci de baschet demonstrativ cu trei campioane olimpice: atleta Doina Melinte, judoka Alina Dumitru și canotoarea Viorica Susanu Chermes.

Doina Melinte este deținătoarea a patru recorduri mondiale la atletism, cel mai spectaculos fiind rezultatul de 41714/100 obținut în proba de o milă la concursul atletic de la East Rutherford (Statele Unite), din 1990, și care a fost doborât abia după 26 de ani. În cei 17 ani de atletism practicați a câștigat toate trofeele și medaliile posibile, printre care aurul la proba de 800 m și argintul la 1500 m la Olimpiada de la Los Angeles din 1984.

Alina Dumitru este prima româncă medaliată cu aurul olimpic la judo, la Jocurile Olimpice de la Beijing din 2008, categoria 48Kg. În 2012, a câștigat argintul la Jocurile de la Londra. În plus, e multiplă campioană europeană și câștigătoarea a trei medalii de bronz la campionatele mondiale.

Viorica Susanu Chermes este multiplă medaliată cu aur la Jocurile Olimpice de la Sydney (2000), Atena (2004), Beijing (2008) și câștigătoare a unei medalii de bronz tot la Beijing. Participările la campionatele mondiale i-au adus canotoarei românce cinci medalii de aur, trei de argint și trei de bronz.

Gimnastică și dans unificat cu 100 de tineri cu și fără dizabilități

Sportivii Special Olympics multiplu medaliați la competiții locale și internaționale de gimnastică se vor întâlni în sala de sport cu gimnastele din grupul Euritmic al Clubului Sectorului 6 într-o demonstrație de dans, acrobație și gimnastică unificată.

Totodată, câțiva dintre ei își vor face cunoscute poveștile de campioni la evenimentele locale, regionale și la jocurile naționale și mondiale la care participă. Nu în ultimul rând, una dintre gazdele evenimentului va fi Șerban Nicolescu (36 de ani), primul angajat cu Sindrom Down din România.

Sportivii Special Olympics au primit încurajări din partea gimnastei Nadia Comaneci (o româncă de care suntem mândri), Ambasador Special Olympics, într-un mesaj aniversar:

Evenimentul este organizat cu sprijinul financiar al magazinelor PROFI și al Fundației United Way Romania prin proiectul „Performanța Socială prin Sport – Medalie pentru Viață”.


Citește și: OAMENI ȘI BULDOZERE. Ultimele zile în containerul numit casă. Sute de oameni au rămas sub cerul liber. “Nu pot vorbi acum, a venit poliția” – VIDEO


 

 
 

Urmărește-ne pe Google News