Piketty a publicat în anul 2013 ”Capitalul în secolul 21”, o critică a capitalismului modern. Aceasta a fost publicată aproape imediat în China.
Cartea a fost lăudată de către Xi Jinping în anul 2015 într-un discurs. Președintele chinew spunea atunci că inegalitățile în creștere din SUA și Europa arată planificarea economică marxistă este mai relevantă ca oricând.
Nu a trecut de cenzori
Dar noua carte a lui Piketty, ”Capitalul și ideologia”, care aduce noi date despre inegalități, nu a trecut de cenzorii chinezi.
Lucrarea a fost publicată anul trecut la nivel mondial, dar în China nu a fost lansată încă. Și asta pentru că Citic Press Group – editura chineză care se ocupă de carte – a cerut eliminarea unor părți în care se vorbește de țara asiatică.
Citic Press Group a anunțat că negocieri încă au loc pentru drepturile de publicare.
China cenzurează presa, arta, cărțile și platformele online.
Critici la adresa regimului comunist din China
Cartea lui Piketty nu tratează în mod special China, dar are câteva pagini în care Piketty spune că regimului comunist tolerează creșterea inegalităților, afirmând că este un paradox ca într-o țară socialistă societatea să fie atât de inegală.
De asemenea, este criticată opacitatea autorităților în privința statisticilor privind veniturile și distribuția averilor în a doua economie a lumii.
În anii 1990, cei mai bogați 10% dintre chinezi dețineau între 40% și 50% din averea totală, acesta fiind un indicator prin care China stătea mai bine chiar decât Suedia. Însă acum nivelul a ajuns la 70%, aproape de cel din SUA, scrie Piketty.
Mai mult, datele publice arată că distribuția este chiar mai inegală decât în Rusia, potrivit economistului.
În anul 2006, Beijingul a ordonat celor care câștigă peste 120.000 de yuani, echivalentul a 17.400 de dolari annual, să își declare veniturile. China a oprit publicarea statisticilor în anul 2011.
Fără taxe pe avere
Piketty spune că este surprinzător ca o țară precum China nu are o taxă pe averea moștenită.
”Acumm că două treimi din capitalul Chinei este în mâini privatem este surprinzător că celor care au beneficiat cel mai mult de privatizare și liberalizarea economică le este permisă trecerea averii către copii fără nicio taxă, chiar și una minimă”, potrivit lui Piketty.
Astfel, ar exista un paradox: un miliardar asiatic care vrea să își treacă averea pe numele descendenților fără a plăti nimic trebuie să se mute în China!
Economistul mai scrie că există câteva semne de reformă prin care China luptă cu inegalitatea sub conducerea lui Xi, dar spune că închiderea oligarhilor și a oficialilor statului care s-au îmbogățit în mod scandalos nu este de ajuns.
Sărăcia în China: 600 de milioane de oameni trăiesc cu 145 de dolari pe lună
Inegalitatea și cauzele ei sunt subiecte sensibile în China. Xi a promis că va eradica sărăcia din mediul rural până la finalul anului 2020 și caută să prezinte China drept o societate prosperă.
Dar discrepanțele au devenit prea mari pentru ca să nu fie observate. În Shanghai este greu de imaginat viaţa din zonele sărace.
Premierul Li Keqiang a spus în luna mai că 600 de milioane de chinezi trăiesc lunar cu mai puțin de 1.000 de yuani pe lună, echivalentul a 145 de dolari.
Informația a provocat o vastă dezbatere pe rețelele sociale chineze pentru a se stabili dacă China este o societate bogată sau săracă.