Starliner a avut o decolare reușită. Se așteaptă ca astronauții Butch Wilmore și Suni Williams să petreacă o zi pe orbită înainte de a se andoca cu Stația Spațială Internațională.

Capsula ar trebuit să ajungă pe ISS joi, 6 iunie, la 12.15, 7 ore mai târziu în România.

Acest test de zbor cu echipajul format din Butch Wilmore și Suni Williams la bord reprezintă începutul unei noi ere a explorării spațiale.

Ted Colbert, președinte și CEO Boeing Defence, Space&Security:

Lansarea de astăzi este o realizare de hotar pentru viitorul zborului spațial. Butch și Suni, călătorii în siguranță prin stele. Ne vedem acasă.

Administratorul NASA. Bill Nelson:

Lansări eșuate și probleme tehnice

Lansarea zborului-test cu echipaj la bord cu nava spațială creată de gigantul american al aviației civile Boeing a fost amânată pe 1 iunie și pe 6 mai, „în așteptarea rezolvării problemei tehnice care a împiedicat încercarea inițială”.

Au fost repetate eșecuri și probleme tehnice cu CST-100 Starliner, în ultimii ani. Abia la a treia încercare, în mai 2022, nava spațială doar cu marfă la bord a ajuns pentru prima dată la Stația Spațială Internațională.

Boeing a primit aproape de două ori mai mulți bani de la NASA pentru dezvoltare decât SpaceX, aproximativ patru miliarde de dolari.

CEO-ul și fondatorul SpaceX, Elon Musk, a cărui companie este un concurent director Boeing, și-a felicitat rivalul.

Foto: nasa.gov

Urmărește-ne pe Google News